De zes Champions’ Cup-winnaars van Riviera Deurne bij de trofeeënmuur van hun club. De meest recent gewonnen en meest prestigieuze cup staat nog in Helsinki, maar de gouden medaille kregen ze gelukkig wel mee. © JORIS HERREGODS

Riviera haalt in Helsinki Champions’ Cup binnen: “Strafste Belgische bridgeprestatie ooit”

Deurne/Helsinki -

Waar de Rode Duivels in Qatar naar alle waarschijnlijkheid niet in zullen slagen, is het team van Riviera zopas wel gelukt in Helsinki. Het bridgeteam uit Deurne is weliswaar geen wereldkampioen geworden, maar het winnen van de Champions’ Cup staat toch mooi gelijk met de Champions League in het voetbal. Niet slecht voor een leerkracht, ICT’er, twee consultants en enkele bedienden, die alle profteams te slim af waren en zo voor de strafste Belgische bridgeprestatie zorgden in de geschiedenis.

Er heerst een gewijde stilte in het lokaal van Riviera aan de Schotensesteenweg in Deurne-Noord. Teams uit heel België werken een speeldag af in de eredivisie van de Koninklijke Belgische Bridge Federatie. Alle speeltafels zijn bezet. Topscheidsrechter Robert Ketels houdt alles en iedereen nauwlettend in de gaten en noteert de scores.

Het logo van de in 1954 gestichte bridgeclub Riviera in Deurne. © JORIS HERREGODS

Tijdens een pauzemoment bevestigt de kenner de absolute topprestatie die Riviera 1 geleverd heeft in Finland. Bert Geens (Heist-Op-den Berg, 36 jaar), Geert Arts (Mortsel, 54), Steve De Roos (Merksem, 41), Daniël De Roos (43, Ekeren), Alon Amsel (43, Antwerpen) en Steven De Donder (42, Lokeren) blijven er heel rustig en bescheiden bij. Ze vinden het zelfs niet erg dat ze de wisselbeker die hen in Helsinki werd uitgereikt niet mee naar Deurne mochten nemen. Hij zou nochtans niet misstaan in de trofeeënkast van hun eerbiedwaardige, in 1954 gestichte club Riviera. Een naam die het Club Brugge van de Belgische bridgewereld te danken heeft aan haar eerste clublokaal, eveneens in Deurne.

Leerkracht

Hoe het sextet op het absolute elitetoernooi van Europa terechtkwam? “De voorbije twee jaar wonnen wij de finale van de eredivisie en werden we dus landskampioen. Tegelijk slaagde het open team van ons land erin om zich op het Europees Kampioenschap te kwalificeren voor het WK. Dat had dan weer tot gevolg dat België een team mocht afvaardigen voor de fameuze Champions’ Cup, een toernooi waarop de twaalf sterkste Europese teams het tegen elkaar opnemen”, vertelt Bert Geens, die zijn brood verdient als leerkracht fysica op het Maris Stella Instituut in Malle.

De kaarten voor Riviera lagen niet bepaald gunstig voor dit toptreffen. “Niet alleen voor mij, maar voor alle leden van ons team is bridge een passie, maar geen beroep”, vertelt Bert. “Dat is het wel voor bijna al onze tegenstrevers in Finland, die allemaal betaald worden door sponsors. Toen de kaarten in Helsinki geschud werden, waren we de absolute underdog. Na winst in onze eerste wedstrijden, zijn we gegroeid in het toernooi. Tot onze eigen verbazing stonden we plots in de halve finale tegen het Poolse Gdansk en ook die konden we kloppen.”

Vier Riviera 1-spelers demonstreren voor één keer samen hoe het er aan een een bridgetafel aan toe gaat. Bert Geens zit rechts vooraan. © JORIS HERREGODS

Geen uitrusting

In de grote finale heette de tegenstander Contact, het team van en met de fameuze Zwitserse geldschieter Pierre Zimmerman in de rangen. Maar ook die pro’s moesten het afleggen tegen het spelinzicht, de breinen en gouden slagen van de zes uit Deurne, die niet eens een uniforme uitrusting bij zich hadden en dus gewoon in hemd en sweater aan de speeltafels verschenen.

“En we hebben geen valse trucs gebruikt. Zelfs oogcontact is verboden en zelfs onmogelijk door het houten paneel die elke speeltafel in twee deelt. Wie te veel kucht of klopsignalen krijgt, riskeert een levenslange schorsing. Fair play dragen we bij het bridgen allemaal hoog in het vaandel”, verzekert Bert.

Riviera kreeg goede kaarten toebedeeld, maar dat alleenvolstond niet om al die Europese topteams te kloppen. © JORIS HERREGODS

Geen WK

Hebben de koele Riviera-spelers hun ongeziene prestatie wel gevierd? “In ons door de Belgische Bridge Federatie betaalde hotel hebben we wel een glas champagne gedronken, jazeker. Maar wilde feestjes zijn niet aan ons besteed. Natuurlijk zijn we trots, maar tegelijk een beetje teleurgesteld. Ik toch. Volgend jaar vindt in Zwitserland nog eens een echt wereldkampioenschap plaats, maar dat wordt in juni gehouden. Als leerkracht kan ik dan echt geen tien dagen afwezig blijven en dat geldt ook voor mijn vaste bridgepartner Alon. In onze plaats zal een Waals paar aantreden”, aldus Bert.

Die hoopt als officieus bridge-ambassadeur wel een aantal leerlingen van Maris Stella warm te kunnen maken voor deze mooie en wat weinigen weten ook erkende Olympische sport. Als je weet dat onder meer zakenman Warren Buffet en Microsoft-oprichter Bill Gates fervente bridgespelers zijn, verhoogt dat wellicht ook nog de carrièrekansen van beginners.

Website Vlaamse Bridge Federatie  Website Bridgeclub Riviera

Topscheidstrechter Robert Ketels. © JORIS HERREGODS

Bert Geens en één van de andere Deurnese kampioenen aan de bridgetafel. Oost West, Riviera best. © JORIS HERREGODS

Zoals in iedere voetbalkantine hangt ook in het loklaa van Riviera de rangschikking van de teams uit aan haakjes. © JORIS HERREGODS

© JORIS HERREGODS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners