©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Temse en Kruibeke gaan opnieuw in beroep tegen bouw windmolens: ook Natuurpunt sluit zich mee aan in het protest

Temse / Kruibeke -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft op 18 oktober 2022 de vergunning voor de bouw van drie windturbines tussen Temse en Bazel goedgekeurd. De gemeentebesturen van Kruibeke en Temse gaan opnieuw in beroep tegen de beslissing. Ook Natuurpunt Waasland schaart zich nu achter het protest.

Pieter Van Hecke

Het actiecomité Tegenwind voert al verschillende jaren protest tegen de bouw van drie nieuwe windmolens tussen Temse en Bazel. In april van dit jaar boekten ze nog een overwinning. Ze verzamelden 2.832 bezwaarschriften en de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Zij oordeelden dat windmolens niet toegestaan zijn in ontginningsgebied voor klei en dat het provinciaal windplan geen windmolens voorziet in deze regio. Maar minister Zuhal Demir heeft het laatste woord en gaf toch haar goedkeuring voor de bouw aan EDF Luminus. Het buurtcomité gaat nu, samen met de gemeentebesturen van Temse en Kruibeke, opnieuw in beroep tegen de beslissing. Er wordt gevreesd dat de windmolens geluidsoverlast en slagschaduw zullen veroorzaken.

LEES OOK. Tien jaar vechten tegen windmolens loont: actiegroep haalt slag thuis (al kan minister nog roet in het eten gooien)

Ook Natuurpunt gaat deze keer mee in beroep. Zij vrezen dat de windturbines een nefaste impact zullen hebben op de vleermuizenpopulatie in het Fort van Steendorp. Dit fort is een van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in Vlaanderen. Jaarlijks houden hier ongeveer 3.000 vleermuizen hun winterslaap.

LEES OOK. Dit fort moest vroeger Antwerpen verdedigen tegen indringers, nu is het een hotspot voor vleermuizen: “3.000 dieren houden hier hun winterslaap”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners