De politiebetoging van 28 november. ©  Marc Gysens

Reactie van politici op protest hangt af van politieke kleur: links is positief, rechts is negatief

Antwerpen -

Onderzoekers van de UAntwerpen bestudeerden duizenden tweets en Facebookberichten van politici om te bekijken of er een verband is tussen hun politieke kleur en de manier waarop ze reageren op protesten. De conclusie: hoe linkser hoe positiever, hoe rechtser hoe negatiever.

In totaal onderzochten de onderzoekers van de onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek tienduizenden Facebook- en Twitterreacties van 236 Vlaamse politici. Tussen 2017 en 2019 waren er 124 betogingen die het televisienieuws haalden: van klimaatspijbelaars tot de gele hesjes, acties die gingen over de pensioenhervorming of het asielbeleid. Het merendeel van de betogingen situeerde zich in de linksgeoriënteerde hoek.

Niet helemaal verwonderlijk dus dat linkse- en centrum-georiënteerde politici vaker op Twitter of Facebook reageerden op de protesten en zich er positiever over uitlieten dan de politici die rechts in het politieke spectrum zitten. Die laatste groep reageerde ook minder. In totaal werden er 142.596 tweets en 36.323 Facebookposts geanalyseerd. Er was maar 4 tot 5% van de berichten op sociale media gerelateerd aan protestacties.

“Toch zijn die reacties niet verwaarloosbaar”, zegt onderzoeker Ruud Wouters van de UAntwerpen. “Twee op de drie politici reageerde op zijn minst op één betoging in de door ons onderzochte periode, 60% van de tweets was positief, 27% was kritisch en 15% was neutraal.”

Calvo en Francken

De ‘veel-reageerders’ onder de politici zijn Kristof Calvo (Groen) en Theo Francken (N-VA). Calvo reageerde meestal positief, onderstreepte de boodschap en zette ze met zijn berichten kracht bij. Francken reageerde eerder cynisch, stak de draak met de demonstranten en uitte zijn ongenoegen over de acties.

 (mf)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER