Een cadeau voor leeuwenkoning Jari in Planckendael: “Als hij klaar is met zijn speelgoed, komen de anderen ook wel eens kijken”
December is pakjesmaand en dat is ook zo bij de leeuwen in Planckendael. Verzorger Frederik heeft een geurcadeautje ingepakt voor de stoere leeuwenman Jari. “Het is ook voor zijn vrouw en kind, die krijgen straks de restjes. Als Jari klaar is met zijn speelgoed, zullen de andere ook wel eens komen kijken.”
Terwijl Frederik ons vertelt dat de leeuwen geregeld dit soort verrassingen krijgen, houdt Jari hem zorgvuldig in het oog. Die mannen in hun bruin uniform, daar valt iets bij te verdienen, lijkt hij te weten. De verzorger heeft zich geamuseerd met het klaarmaken van dit kleinood. Het gaat om een papieren zak gevuld met koffie, stro, rozemarijn, nootmuskaat, kaneel en als extraatje een sappige appel. “Afgewerkt met een beetje water om alles goed aan de zak te laten plakken en het presentje is klaar.”
“Qua voeding hebben de leeuwen hier niets aan”, lacht Frederik. “Leeuwen zijn vleeseters en dat zit er nu net niet in. Dit soort cadeautje geven we als verrijking, geur-enrichment. Zo proberen we de dieren wat actiever te maken en hun natuurlijk gedrag te stimuleren.”
“Als we niet elke dag iets veranderen, gaan de dieren zich vervelen. In de natuur komen de dieren geregeld vreemde dingen tegen op hun pad. Door die onbekende, maar interessante rariteiten na te bootsen, bieden we hen geregeld iets nieuws aan. Dat kan op het vlak van eten zijn, maar dus ook qua geur. Kruiden van in het perk bij de berberapen, specerijen of zelfs stro van bij een andere diersoort, zorgt ervoor dat de dieren alert blijven.”
Parfum
Met een stevige zwaai kiepert Frederik de zak over het water, net naast Jari in het perk. Die neemt de zak in zijn bek en zoekt een rustig plekje om de verrassing uit te pakken. Al die geuren maken hem duidelijk nieuwsgierig: met een welgemikte beet scheurt hij de zak open, maar dat stro zint hem niet helemaal.
“Dat is ook niet nodig, laat hem maar even ontdekken wat er allemaal inzit. Intussen zit hij met zijn snoet in de nootmuskaat denk ik”, lacht Frederik. “We wisselen geregeld de ingrediënten. Soms steken we er zelfs parfum in of zo. Altijd knap om te zien dat de dieren echt wel op ontdekking gaan in de zak.”
Als Jari het stro niet al te vuil maakt, wordt het gerecycleerd en krijgen morgen bijvoorbeeld de hyena’s geur-enrichment met wat leeuwenstro. Na een tijdje heeft Jari er genoeg van. Geen eten? Dan hoeft het niet meer. En dus komt zoonlief Wishu wat dichterbij. Hij moet nog even geduld hebben, want voor papa het cadeautje doorgeeft, wil hij er nog wel eens doorrollen. “Dan ruikt hij minder naar leeuw en valt hij minder op bij prooidieren”, verklaart Frederik. Nu nog een plasje op het stro en dan mag Wishu zijn ding doen. Hij kiest voor een wandeling met de zak. Dat zwierend papier vindt hij wel mooi. De inhoud brengt hij nog even naar mama Lorena en zo kan iedereen genieten van het uitgebalanceerd geurcadeautje van Frederik.
AZIATISCHE LEEUW-ID
Jari. — © Joris Herregods
• Leefgebied: Gir-reservaat in India (staat Gujarat)
• Soort: roofdieren
• Biotoop: Gir-bos: 1.300 km² droog, heuvelachtig landschap
• Gewicht: vrouwen 126, mannen: 190 kilo
• Ouderdom: tot 20 jaar
• Status: Bedreigd
• Opvallend: De Indische leeuw is iets kleiner dan de Afrikaanse leeuw en het mannetje heeft iets minder ontwikkelde nekmanen, zodat de oren zichtbaar blijven. De Indische leeuw heeft wel dikkere elleboogkwasten en een langere staartkwast. Zijn manen lopen door op de buik over een typische huidplooi.
Hoofdpunten
Dé vraag die Mechelen bezighoudt: wie zit er achter de aanslagen met molotovcocktails?
“Hij is mijn metekind, maar ik wil hem nooit meer zien”: dertiger krijgt 15 jaar cel na brutale home-invasion bij zijn ‘meterke’
STADSLIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
“Ik kan door de grond zakken van schaamte”: voormalig parketmedewerkster riskeert 40 maanden cel voor lekken van info
MEER OVER Planckendael
Hoe Zoo en Planckendael manieren zoeken om te besparen: “We verbruiken evenveel als 3.000 gezinnen”
Zoo Antwerpen en Planckendael vrezen vervijfvoudiging van verbruikskosten: “We gaan dit jaar investeren in zonnepanelen”
Dieren van A: neushoorn Vaiana verhuist in op maat gemaakte kist van Plankendael naar Peru
Antwerpse flamingo’s overwinteren in Mechelen