Leerlingen laten -ecologisch vriendelijke- ballonnen op om de groenzone voor hun schooltje officieel te openen. © Joren De Weerdt

Van saai grasveldje tot speeltuin en ontmoetingsplek na schooluren: “In de lente zal het heel mooi zijn”

Heist-Goor -

Het grasveld voor de Vrije Basisschool in Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) heeft een metamorfose ondergaan. De plek werd een volwaardige groene voortuin waar de kinderen zich kunnen uitleven. Na de schooluren kan iedereen er gebruik van maken als publieke ontmoetingsplek.

Bert Provoost

“Vroeger lag hier gewoon gras, toen was het een beetje saai”, zegt Lena Veltmans (11). “Nu is het helemaal opgefleurd. In de lente zal het heel mooi zijn”, verwacht ze.

Samen met haar klasgenootjes van het zesde leerjaar mocht ze maandag het nieuw ingerichte stukje groen voor het eerst bewonderen. Enkele -ecologisch verantwoorde- ballonnen werden opgelaten om het geheel een feestelijk tintje te geven.

De kinderen gingen de speeltoestellen meteen uittesten. © Joren De Weerdt

Concreet zijn voor de school nu enkele schaduwbomen geplant. Tussen het nieuwe frisgroene gras zijn heel wat plantvakken ingepast. Er staan ook verschillende rustbanken en enkele speeltoestellen.

“De kale grasvlakte voor onze school is nu inderdaad verleden tijd”, zegt directeur Wim Claes tevreden. “We gebruikten dat gras amper, want het was ook niet afgebakend richting de straatkant. Dat is nu wel het geval. Deze groene voortuin zullen de kinderen dus wel kunnen gebruiken om te spelen en te verpozen tijdens de speeltijd. Ook de kinderen van de toekomstige voor- en naschoolse opvang in het oude klooster krijgen daardoor de mogelijkheid om onder toezicht te spelen in een groene omgeving.”

Na de schooluren is iedereen welkom in de voortuin. © Joren De Weerdt

Na de schooluren wordt de voortuin publiek toegankelijk. “Dan wordt dit een ontmoetingsplek voor het dorp. Zo benadrukken we de rol van de school in het dorpsleven. Er staat ook een picknicktafel”, zegt Wim Claes.

Veerkracht

Het initiatief ontstond uit het provinciale project Veerkrachtige Dorpen. Daaruit volgde een dorpenmonitor, dorpskarakterschets en een veerkrachtstrategie ‘Heist-Goor 2030’ met doelstellingen en acties. De groene voortuin voor de school kwam daarbij naar voren als prioriteit.

Burgemeester Jan Moons (N-VA) verwees in zijn openingsspeech naar de uitdagingen waar een dorp als Heist-Goor mee kampt. “Ook hier spelen fenomenen als winkels die sluiten en de bevolking die veroudert. Met Veerkrachtige Dorpen proberen we daar met kleine ingrepen iets aan te doen. Het stuk ligt centraal in het dorp, net tegenover de kerk. Daarom was dit ideaal om aan te pakken”, zegt hij.

De werklieden van de gemeente werden bedankt voor de aanleg met een mand vol lekkers. © Joren De Weerdt

Het project werd ondersteund met een subsidie van 25.000 euro van de Provincie Antwerpen. Medewerkers van team Openbaar Domein van het lokale bestuur voerden de werken uit. Bij de aanleg ontstond vorige week nog een gaslek, maar dat probleem was snel opgelost.

LEES OOK. Gasleiding geraakt bij werken in voortuin van vrije basisschool in Heist-Goor: “Mijn hart sloeg even over”

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners