Danny Moortgat maakte een kroon voor het Mariabeeld. © Bart Roggeman

Maria draagt (opnieuw) haar kroon: “Met dank aan Paul”

Niel, Schelle -

Het Mariabeeld in de O.L.V Kapel aan het Elisabethplein in Niel pronkt sinds enkele dagen (opnieuw) met een kroon. Artistiek duizendpoot Danny Moortgat uit Schelle heeft ervoor gezorgd dat het kunstwerk extra uitstraling heeft, een belofte die hij maakte aan wijlen GvA-correspondent Paul Van Roy. Hij was het die enkele jaren geleden mee de kat de bel aanbond.

Hoewel er weinig of niets van terug te vinden is, droeg het Mariabeeld in de kapel vermoedelijk ooit een kroon. Dat was Danny Moortgat in 2019 opgevallen, toen hij aanwezig was bij de inhuldiging van het nieuwe kruis dat op de kapel werd geplaatst. “Ik zag dat er op het hoofd een houten plateautje rustte”, vertelt de Schellenaar. “Vanuit mijn artistieke oog wist ik meteen dat dit bedoeld was om een kroon op te plaatsen. Toen ik het vertelde aan correspondent Paul Van Roy, een goede vriend van me, ging de bal aan het rollen. Zoiets moest je geen twee keer aan hem vertellen”, lacht Danny.

“Paul zou het een keer uitvissen en aankaarten bij pastoor Walter De Winter. Er ontstond ook wel wat commotie over, want sommigen voelden zich in hun wiek geschoten, hoewel er nooit iets gesuggereerd werd over het ‘verdwijnen van een kroon’. Voor zover ik het heb kunnen achterhalen, zijn er ook geen tastbare herinneringen. Ik vond alleen een foto waarop het beeld een diadeem draagt, die duidelijk ook niet origineel was.”

“Pastoor De Winter had er alleszins oren naar om een kroon voor het beeld te maken. Aangezien ik eerder al een beeld ontwierp voor het Sint-Hubertuscomité in Niel, maakte ik de belofte dat ik dit zou realiseren. Door coronapandemie heeft het geheel wat stilgelegen en intussen kwam Paul helaas te overlijden. Maar dat hield me niet tegen om dit af te werken. Vorige week konden we de kroon op het beeld plaatsen. Ik ben blij dat ik mijn belofte aan mijn kameraad heb kunnen waarmaken.”

“Eigenlijk is deze symbiose ook wel grappig: de vrolijke atheïst, zoals ik mezelf graag noem, die een beeld voor de katholieke gemeenschap van Niel realiseert. De kroon heb ik gemaakt uit recyclagemateriaal. Toen ik me daarvoor ‘excuseerde’ bij pastoor De Winter, kreeg ik als antwoord: ‘Dat is helemaal oké, moeder Gods was ook maar van gewone komaf’”, knipoogt Danny.

De kroon die gemaakt is uit recyclagemateriaal. © bar

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners