©  RR

Inbreker vlucht weg en duwt slachtoffer tegen de grond: “Hij verklaarde dat hij het gestolen geld daags nadien had verbrand”

Heist-op-den-Berg -

Het Openbaar Ministerie heeft maandag opnieuw dertig maanden celstraf en een boete van 800 euro gevorderd tegen een man die in het voorjaar van 2021 een inbraak had gepleegd in Heist-op-den-Berg. Opnieuw, want de dader had verzet aangetekend tegen een vorige veroordeling. Hij vroeg om hem een werkstraf op te leggen.

Theo Derkinderen

Op 29 maart 2021 doolde J.S. rond in de straten van Heist-op-den-Berg. Omstreeks 23u slaagde hij erin om binnen te dringen in een woning via een niet slotvaste deur. In de garage kon hij een jas stelen, in de woning zelf graaide hij 200 euro en een autosleutel mee. Ook verdween er een nachtlampje.

J.S. belandde vervolgens in een slaapkamer waar op dat ogenblik de zoon des huizes lag te slapen. Toen die wakker werd, zette de indringer het op een lopen. De wakkergeschrokken zoon alarmeerde zijn vader en samen liepen ze achter J.S. aan. Die verborg zich tussen een haag en een carport. De zoon kreeg tijdens een confrontatie een duw van de man, waarbij hij lichtgewond werd. De inbreker zette het opnieuw op een lopen, maar kon door de politie worden geïdentificeerd omdat hij even voordien al betrapt was op spoorlopen.

Geld verbrand

J.S. werd ondervraagd en verklaarde dat hij de feiten onder invloed van xtc had gepleegd en dat hij met een black-out kampte. Hij ontkende wel dat hij de auto van de bewoners wou stelen. “Toen de rechercheurs hem vroegen waar het gestolen geld was, verklaarde hij dat hij dat daags nadien had verbrand. Omdat hij het op een oneerlijke manier zou hebben bekomen”, vertelde de openbare aanklager.

De politie kon J.S. ook nog linken aan de diefstal van een gsm bij een vzw die hem begeleidde en bij de diefstal van een fiets in Booischot. Tegen de man werd opnieuw dertig maanden cel gevraagd.

De verdediging vroeg om de man in hoofdorde een werkstraf op te leggen. “Hij kampt met een drugsproblematiek. Maar daar werkt hij volop aan en ook zijn ouders willen hem helpen”, klonk het. J.S. zelf benadrukte tijdens het proces dat hij zich wil herpakken en alsnog iets wil maken van zijn leven. Uitspraak volgt op 19 december. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen