Nicht van Iraans hoogste religieuze leider opgepakt nadat ze wereld in video oproept “banden met haar moorddadig land te verbreken”

Farideh Moradkhani, de nicht van Iraans grootayatollah Ali Khamenei, is opgepakt nadat ze een videoboodschap verspreidde tegen het Iraanse regime. Daarin roept ze buitenlandse regeringen op om alle banden met haar land te verbreken vanwege het “moorddadige regime”.

Dante BellonBron: CNN

LEES OOK. Iraanse vrouw die grootschalige protesten inspireerde, kwam om het leven na “zware slag op het hoofd door zedenpolitie”

Het was haar broer Mahmoud Moradkhani die op Twitter postte dat zijn zus was opgepakt. Even daarvoor had hij het statement van zijn zus op sociale media gedeeld. In die video sprak Farideh Moradkhani zich uit tegen het “moorddadige regime dat Iran is” en riep ze regeringen over de hele wereld op om “elke band met Iran te verbreken”. (Lees verder onder de foto)

Grootayatollah, en nonkel van Farideh Moradkhani, Ali Khamenei. ©  AP

“Lieve vrije mensen, sta ons bij en zeg aan jullie regeringen dat ze stoppen met dit moorddadig regime te steunen”, begon Moradkhani haar betoog. “Dit regime is deloyaal aan elk van zijn religieuze grondbeginsels, en kent niets anders dan geweld en het misbruiken van macht op elke mogelijke manier. Wat hier nu gebeurt, is een kritisch moment in de geschiedenis van Iran. De bevolking vecht met lege handen, maar met veel moed, tegen die duivelse macht. Ook al bekoopt het dat met hun leven.”

Hijab

Momenteel woeden er nog steeds grote protesten in Iran, die in september begonnen door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij kreeg een zware klap op haar hoofd door de Iraanse zedenpolitie voor het niet correct dragen van de hijab. Een week later werd bij de inmiddels uitgebroken protesten ook de 21-jarige Hadis Najafi doodgeschoten. Zij bond haar haren in een dot en liet haar verplichte sluier thuis, net zoals vele andere meisjes en vrouwen, voor meer rechten en vrijheid voor vrouwen in haar land. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Ze bond strijdvaardig de haren in een dot, en toen werd ze neergeschoten: Hadis Najafi wordt nieuwste symbool van protesten in Iran

Sinds de dood op Mahsa Amini zijn er vele protesten aan de gang in Iran. ©  AFP

Ondertussen zijn al meer dan 14.000 mensen opgepakt. Daarvan kregen er al zes de doodstraf, 21 hangt die nog boven het hoofd. Grootayatollah Khamenei, de nonkel van Moradkhani, noemde afgelopen week nog de deelnemers van het protest “krapuul en tuig dat gesteund wordt door buitenlandse strijdkrachten”. Tevens prees hij de Basij, een militie die werd opgericht door ayatollah Khomeini in 1979, voor “het verdedigen van de natie sinds de protesten”.

Welke straf Moradkhani boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk.

Bekijk de volledige speech van Farideh Moradkhani

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER