Themabeeld. ©  rr

Levenslang rijverbod en twee jaar cel voor wegpiraat met al 22 veroordelingen op zijn kerfstok: “Wat zitten wij hier eigenlijk te doen?”

Sint-Niklaas -

De politierechtbank veroordeelde maandag J.W., een 25-jarige Nederlandse wegpiraat, tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. Hij had eerder 22 veroordelingen opgelopen.

Ivan Elegeert

De man werd in de zomer van vorig jaar door de wegpolitie op de E17 na een achtervolging die begon in Zwijndrecht op de parking in Kruibeke aan de kant gezet. De bestuurder bleek niet alleen veel te snel te rijden, zijn wagen bleek niet verzekerd en bovendien was hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs. “In uw dossier zie ik al 22 veroordelingen staan. U bent al vier keer uw rijbewijs kwijtgespeeld, maar desondanks blijft u met de wagen rijden”, stelde de politierechter streng. “Wat zitten wij hier eigenlijk te doen als u overal uw voeten aan veegt.”

Naast zijn verleden met verkeersinbreuken bleek de man ook al te zijn veroordeeld voor drugsdelicten, informaticafraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor die feiten had hij nog een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een deel met uitstel, open staan. De man verscheen zelf ter zitting en had geen uitleg voor zijn gedrag. “Ik heb intussen via interim wel werk gevonden als magazijnier en ga elke dag met de bus naar het werk”, klonk het. “Verder kan ik me enkel maar excuseren.”

Maar die excuses volstonden niet voor de rechtbank. De man werd veroordeeld tot een levenslang rijverbod en tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. Die komt bovenop de gevangenisstraffen die hij al eerder opliep. Hij zal zich dus weldra aan een oproeping mogen verwachten om een aantal jaren in de cel te gaan zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners