Het districtscollege van Borgerhout (vlnr): Ben Van Duppen, Aïssatou Cissé, Marij Preneel, Mariam El Osri en Omar Al Jattari. © Victoriano Moreno

Borgerhout stelt meerjarenplanning voor: “We blijven investeren in projecten en organisaties. Zij zijn ons menselijk kapitaal”

Borgerhout -

Op de districtsraad wordt vanavond de meerjarenplanning goedgekeurd. Zoals eerder al bekend, moeten ook de districten besparen. Voor Borgerhout komt dat neer op 150.000 euro tot 2024. “Maar aan de toelagen en ondersteuningen die we geven aan onze Borgerhoutse organisaties, aan ons sociaal weefsel, raken we niet. Integendeel”, aldus het districtsbestuur.

Elien Van Wynsberghe

De grootste ingreep die het district doorvoert, is de editie van Borgerrio in 2024 schrappen. Het festival wordt in plaats van een jaarlijks een tweejaarlijks gegeven: een besparing van 50.000 euro. Daarnaast wordt de keuze gemaakt om te besparen op onderhoud en openbaar domein.

Daar tegenover staat dat er niet wordt geraakt aan de pot van de projecttoelagen. “Integendeel, het bedrag dat we daarvoor uittrekken wordt met 16.000 euro opgetrokken, naar 171.000 euro. Wij blijven investeren in organisaties en projecten. Zij zijn ons menselijk kapitaal. Voor iedere euro die je in mensen investeert, krijg je immens veel terug: buurtleven, solidariteit, warmte. Dat is waar Borgerhout voor staat,” zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen).

Armoede en senioren

Wat er in 2023 zoal in de steigers staat? Voor senioren is er onder meer het vakantieparticipatie-project. Met dat project worden zo’n 150 ouderen met diverse roots en een klein budget op sleeptouw genomen tijdens tal van activiteiten. “Dat project werd voor corona via projectmiddelen van Vlaanderen uitgezet en wordt nu door ons verduurzaamd”, aldus districtsschepen voor Senioren en Armoedebestrijding Ben Van Duppen (PVDA). “Daarnaast trekken we de toelagen voor onze armoedeverenigingen op met 25%. We willen alle Borgerhoutenaren door deze crisis loodsen.”

Voor de jeugd wordt de buitenspeeldag in 2023 uitgebreid naar Borgerhout extra muros. Jeugdwerkpartner KRAS krijgt een extra budget van 10.000 euro om een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod te voorzien op de pleintjes van het Luisbekelaar, Joe English en de Weerstandslaan. Er wordt ook samengewerkt met ‘De Wereld van Rayaan’ vzw. “Dankzij hen voorzien we vanaf volgend jaar een structureel laagdrempelig vakantieaanbod voor kinderen met een beperking, naast hun wekelijkse activiteiten”, zegt districtsschepen van Jeugd Omar Al Jattari (Groen).

Eerder dit jaar opende er al een van de veertig red courts in Lier. © Joren De Weerdt

Nieuwe ‘red court’ en een pluktuin

Voor de sportievelingen wordt er volgend jaar een nieuw gravel voetbalveld aangelegd aan Luisbekelaar. In samenwerking met de Belgische Voetbalbond krijgt Borgerhout één van de veertig nieuwe trapvelden uit het project ‘Belgian Red Court’. “De Voetbalbond financiert 70%, wij de rest”, zegt districtsschepen van Sport Mariam El Osri. “Bedoeling is dat we hier een sociale werking aan koppelen, in samenwerking met onze sociale partners die in deze wijk actief zijn.” Nog volgend jaar zal de Urban Fitness in het Te Boelaarpark gerealiseerd worden en krijgt de speeltuin in de Lode Cantensstraat een volledige make-over.

“Tot slot willen we ons district ook volgend jaar verder vergroenen”, aldus Marij Preneel. “De werken aan de Bakkerstraat en de Florastraat zijn volop aan de gang. Daar komen bomen en geveltuinen. De Vaderlandstraat wordt in 2023 omgevormd tot een tuinstraat. De voortuin van dienstencentrum De Fontein wordt in 2023 opengesteld. Samen met de bewoners en de buurt wil Borgerhout er een smakelijke pluktuin van maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners