Een van de diefstallen speelde zich af in de Carrefour Express in de Bruul in Mechelen. ©  Joris Herregods

Man staat terecht voor reeks diefstallen en scheldt politie de huid vol: “Jullie zijn pedofielen en amateurs”

Mechelen -

A.E. stond maandag voor de correctionele rechtbank voor een hele reeks feiten. Gaande van diefstallen tot het bezit van een mes en voor smaad aan de politie. Hij had de inspecteurs tijdens een verhoor pedofielen en amateurs genoemd. Alles samen hangt de man achttien maanden cel boven het hoofd.

Theo Derkinderen

Een onbekende voor justitie is A.E. allerminst. Hij liep in het verleden al 23 veroordelingen op. En ook nu was hij voor verschillende feiten gedagvaard. Zo stapte hij eind vorig jaar binnen in de Carrefour Express in de Bruul in Mechelen. Hij nam wat etenswaren en flessen wijn uit de rekken, verborg alles onder zijn kledij en stapte weer naar buiten. Daar overhandigde hij de buit aan een vriend. Nadien liep hij weer binnen in de supermarkt en deed hetzelfde, maar deze keer kon hij worden staande gehouden.

A.E. deed alsof hij geld ging halen bij zijn vriend, buiten, maar zette het op een lopen. De politie kon hem uiteindelijk toch inrekenen. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat A.E. voor nog meer feiten in aanmerking kwam. Zo stal hij onder meer een Apple MacBook in een hotel in Leuven en vier rollen huisvuilzakken bij de Carrefour in Mechelen-Zuid.

Inspecteurs uitgescholden

Eerder in 2021 had de politie de Mechelaar ook al gecontroleerd toen hij op de trappen van een horecazaak aan het station zat. “Op een moment dat er nog strenge coronamaatregelen van kracht waren. Tijdens de daaropvolgende controle bleek hij een aardappelmesje op zak te hebben”, zei de openbare aanklager. “En amper een week later, toen hij door de politie werd ondervraagd in een ander dossier, schold hij hen de huid vol. Hij noemde hen pedofielen en amateurs en voegde daar nog andere beledigingen aan toe. Later heeft hij zich voor zijn uitspraken wel verontschuldigd.”

Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf voor de diefstallen, vijf maanden cel voor het bezit van een mes en een maand cel voor de smaad. Alles samen dus achttien maanden.

Alcoholverslaving

Advocaat Sven de Potter betwistte de feiten niet. Hij vroeg wel om A.E. vrij te spreken voor het bezit van het aardappelmesje. “Mijn cliënt is zwaar verslaafd aan alcohol. Vooral tijdens de coronapandemie is hij overmatig beginnen drinken. Dat is een groot probleem dat moet aangepakt worden. Daarom stel ik voor om de man een celstraf met uitstel op te leggen, gekoppeld aan probatievoorwaarden. Met als belangrijkste voorwaarde een residentiële opname om van zijn alcoholverslaving af te geraken.”

Of de rechter daarin meegaat weten we op 19 december. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen