© rtv

Planeet Mars en spectaculaire shows zijn blikvangers tijdens Mechelen Houdt Je Warm

Mechelen -

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis kan Mechelen Houdt Je Warm opnieuw uitpakken met een volwaardig winterprogramma. De voormalige kerk mARTa in de Adegemstraat speelt een prominente rol met de komst van Mars en een kerstmarkt. Mechelen In Vuur en Vlam wordt dan weer grootser dan ooit tevoren.

Stijn Van de Sande

Organisator Mechelen Feest stelde maandag het volledige programma van Mechelen Houdt Je Warm voor. Voor het eerst sinds de coronacrisis kon er een volwaardig winterprogramma uitgewerkt worden. “We zijn blij dat we eindelijk opnieuw samen kunnen komen en onze winterplannen kunnen realiseren”, zegt voorzitter Kristof Calvo (Vld-Groen-m+). “Dat doen we met evenementen en activiteiten die we kennen van voor corona, maar er zijn ook heel wat nieuwigheden.”

Henk Van Nieuwenhove, Kristof Calvo, Bram De Win en Gust Van der Krieken kijken uit naar Mechelen Houdt Je Warm. ©  Dirk Vertommen

De voormalige Heilig Hartkerk in de Adegsmtraat, mARTa, speelt een prominente rol in de programmatie. “Nadat we in Mechelen eerder al de aarde en de maan op bezoek kregen, komt er nu een derde hemellichaam langs”, zegt Calvo. “Van 9 december tot en met 8 januari is de planeet Mars van kunstenaar Luke Jerram te bewonderen in mARTa. Tijdens het weekend van Mechelen in Vuur en Vlam is er ook een non-food kerstmarkt. Zo willen we zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met deze nieuwe hotspot voor kunst en cultuur.”

Na de aarde en de maan, komt deze winter Mars naar Mechelen. © The Natural History Museum, London

“We zijn heel blij dat mARTa betrokken wordt bij het winterprogramma”, zegt Henk Van Nieuwenhove van Het Paradijs, de vzw die samen met projectcoördinator Bram De Win de kerk ombouwt tot een plek voor kunstenaars, verenigingen en de buurt Heihoek. “We merken dat er veel belangstelling is voor het gebouw. Nu de planeet Mars er een maand lang te bewonderen zal zijn, zal die interesse zeker nog toenemen. Bovendien stellen we gelijktijdig enkele werken van de Oekraïense kunstenares Natalia Latush tentoon.”

Magische luchtshows

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december keert Mechelen in Vuur en Vlam terug. “Het wordt grootser dan ooit”, aldus Calvo. “De Mechelaars mogen zich verwachten aan een tweedaags totaalspektakel met animaties, installaties en decoratie op de Grote Markt, de IJzerenleen en in de Sinte-Mettetuin. Daarvoor werken we onder meer samen met de vzw Dwaallicht van Gust Van der Krieken. Maar de kers op de taart is de magische luchtshow van het Franse Transe Express. Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi dat zal zijn. Je moet dus zeker komen kijken.”

“Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi de luchtshows zullen zijn”, aldus Kristof Calvo. © José Adamo

Tijdens datzelfde weekend staan er verspreid in de stad ook standjes die uitgebaat worden door verenigingen en kan je op het Cultuurplein genieten van de circusvoorstelling BitByBit. “Mechelen in Vuur en Vlam en de verschillende activiteiten die errond georganiseerd worden, vormen zo meer dan ooit het Maanrock van de winter”, klinkt het. “Het wordt een spectaculair en gezellig weekend waarmee we zo veel mogelijk mensen willen bereiken. Dat is belangrijk voor de handel en de horeca in onze stad.”

Verder staan er nog heel wat evenementen op het programma deze winter. Zo wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de kerstmarkten in de wijken en dorpen, is er op 22 december de Warmathon van De Warmste Week en wordt er met oudjaar afscheid genomen van 2022 met een geluidsarm vuurwerk. Op 8 januari wordt er geklonken op het nieuwe jaar met de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie.

www.mechelenhoudtjewarm.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen