© atv

Onderzoekers UAntwerpen ontdekken plantenextract dat tegen corona beschermt

Een wondermiddel tegen het coronavirus is nog niet gevonden, maar het team van professor Wim Vanden Berghe (UAntwerpen) is alvast goed op weg. Het plantenextract van de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) biedt extra bescherming tegen het virus en andere infecties van de luchtwegen, dat blijkt uit een ruim onderzoek. Hoe de plant ons immuunsysteem juist ondersteunt, moet nog verder onderzocht worden.

Tess JacobsBron: Radio 2

Biomedici van de Universiteit Antwerpen waren er begin 2020 al snel bij met hun zoektocht naar manieren om extra beschermd te zijn tegen het coronavirus, dat toen aan een opmars bezig was. Daarbij ontdekten ze dat het extract van de rode zonnehoed, ofwel Echinacea purpurea, de aangeboren immuniteit tegen virussen versterkt.

Het eerste onderzoek, dat in drie fasen gebeurde, had meteen veelbelovende resultaten. In het eerste deel kreeg 50% van de proefpersonen het plantenextract toegediend, de andere helft kreeg een placebo. Allemaal moesten ze de effecten en bijwerkingen ervan op een verkoudheid bijhouden. In de tweede fase werden ook kinderen tussen de 4 en 12 jaar onder de loep genomen. Als laatste nam het team van de UAntwerpen deel aan een internationaal onderzoek. Daar werd het effect op een corona-infectie getest bij volwassenen, zowel op korte als lange termijn.

Minder risico op besmetting

Uit het onderzoek van professor Vanden Berghe blijkt dat het rode zonnehoedextract het risico op besmetting vermindert en ons minder kwetsbaar maakt voor virussen die luchtweginfecties veroorzaken. Het aantal verkoudheden verminderde, virale verkoudheden werden afgeremd en luchtwegeninfecties voorkomen.

De resultaten waren veelbelovend. Bij het preventieve onderzoek met kinderen werd de hoeveelheid virus in de neus met 98,5% verminderd, waardoor de kinderen minder besmettelijk zijn en het middel dus antiviraal werkt. De laatste fase van het onderzoek laat zien dat er bij de groep die het plantenextract kreeg, 63% minder coronabesmettingen waren.

Verder onderzoek moet nog meer duidelijkheid brengen. “We gaan nu aan de slag met de verzamelde klinische stalen om te achterhalen hoe Echinacea ons immuunsysteem precies ondersteunt”, zegt professor Vanden Berghe aan Radio 2.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV