©  Rob Engelaar

Man (28) staat terecht voor phishing: “Via zijn gsm zijn honderden frauduleuze sms’jes verstuurd”

Mechelen -

Een 28-jarige man uit Ekeren stond in Mechelen voor de strafrechter wegens feiten van phishing. Op zijn gsm vond de politie tal van applicaties terug die gebruikt konden worden bij online oplichtingspraktijken. Het ging onder meer om een systeem om veel sms’jes te kunnen versturen naar potentiële slachtoffers. Het parket eiste drie jaar cel.

Theo Derkinderen

Het was louter toevallig dat C.C. tegen de lamp liep. De politie verhoorde de man in een dossier rond bedreigingen en las daarbij de gsm van de Antwerpenaar uit. “In het toestel werden tal van zaken aangetroffen die wezen op phishingpraktijken. Het online oplichten van mensen door hen via een sms door te verwijzen naar een nagemaakte website van een bank of andere instelling”, zei de openbare aanklager. “In de gsm werden foto’s van bankkaarten van derden teruggevonden, maar ook een applicatie om vele duizenden berichten in bulk te kunnen doorsturen naar mensen. En er is ook een frauduleuze sms teruggevonden op het toestel.”

Uit het onderzoek bleek dat er minstens vele honderden sms’jes werden verstuurd via het telefoontoestel van C.C. “Het is door mensen als meneer C. dat de phishingbendes slachtoffers kunnen blijven maken en dat de grote garnalen steeds buiten schot blijven. Voor de slachtoffers komt zo’n oplichting zwaar aan. Soms spelen ze vele duizenden euro’s kwijt”, klonk het nog. Tegen C.C. eiste de aanklager drie jaar cel en een boete van 4.000 euro.

Vanop afstand

De Antwerpenaar gaf de feiten maandag tijdens het proces toe. “Hij was vroegtijdig met zijn school gestopt en hij had het gevoel dat hij er helemaal alleen voorstond. Hij wou snel aan geld geraken en zo is het verkeerd gelopen”, zei advocate Liesbeth De Vleeschouwer. “Het begon met het aankopen van simkaarten op het internet. Onder een valse naam. Dat lukte vrij makkelijk en die simkaarten konden hij en een vriend al gauw voor aardig wat geld doorverkopen. Wat later is zijn gsm dan gekoppeld aan een speciaal systeem waardoor anderen vanop afstand via zijn toestel phishingberichten konden versturen. Zelf deed hij niets, maar anderen deden het met zijn gsm. En ook dat bracht wat centen op voor hem. Maar dat is ook de reden dat hij nu terechtstaat.”

C.C. zat al ruim drie maanden in voorhechtenis. Volgens zijn advocate zit de man ondertussen weer op het rechte pad. Ze stelde voor om hem tot een werkstraf te veroordelen. De rechtbank velt een vonnis op 19 december. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen