Met de streep in zicht balt Lisa Rooms de vuist, ze kan zich opmaken voor het EK in Turijn. ©  Belga

Atletiek CrossCup Roeselare

Lisa Rooms hengelt EK-ticket binnen in Roeselare: “Hoop deze vorm heel de winter door te trekken”

Roeselare -

Vorig jaar werd geen enkele vrouw naar het EK lange cross afgevaardigd, maar deze keer mogen zich in principe vier atletes opmaken voor de trip naar Turijn. Met in de hoofdrol Lisa Rooms, die op een knappe wijze de selectiecross in Roeselare op haar naam schreef. Ook Eline Dalemans en Hanne Verbruggen zullen er, naast Mieke Gorissen, over twee weken in Italië bij zijn.

Willy Goossens

“Het was Eline Dalemans die de eerste aanval plaatste”, blikt de atlete van AV Lokeren nog eens op haar wedstrijd terug. “Ik moest een klein gaatje laten, maar dat heb ik in de derde ronde gedicht. In de laatste ronde heb ik wat versneld, wat dan voldoende bleek te zijn om naar de zege te snellen. Ook op training had ik al dat goede gevoel. Ik voel me trouwens uitstekend bij de aanpak van Grete Koens, mijn nieuwe Nederlandse trainer. Zowel op fysiek als op mentaal vlak doet het echt deugd om anders te trainen dan de vorige acht jaren. Er staan constant ook wat meer kilometers op mijn programma.”

Vorig jaar was er nog een hele controverse toen de Atletiekbond geen atletes naar het EK lange cross wilde sturen. “Nu werd er van bij de start ten minste duidelijkheid geschapen. Eens ik als winnaar over de eindstreep liep, wist ik dat het ticket voor mijn allereerste EK cross binnen was. Ik hoop nu ook deze vorm de hele winter door te kunnen trekken. Na het EK staan de wegwedstrijden in Trier en Valencia op mijn programma, daarna wordt de CrossCup verder afgewerkt.”

Parewyck ook geplaatst

Ook Mariska Parewyck mag naar het EK. De atlete van Eendracht Aalst was zonder meer de sterkste in de korte cross. “De modder viel trouwens veel beter mee dan verwacht”, zegt Parewyck. “Organisator Jos Van Roy heeft echt zijn best gedaan om het parcours goed beloopbaar te houden. Vanessa Scaunet nam in de aanvangsfase even het voortouw, maar bij het ingaan van de laatste ronde geraakte ik vlot weg van mijn concurrentes. Op 33-jarige leeftijd is dit trouwens mijn allereerste EK-selectie. Samen met Scaunet, Stijn Baten en teamgenoot Ruben Verheyden, die bij de mannen als tweede eindigde, maak ik nu deel uit van de gemengde aflossingsploeg. Veel hebben we trouwens te danken aan Ruben. Er was immers gestipuleerd dat minstens één atleet van het viertal in zijn categorie tot de top 35 van Europa moest behoren.”

Bij de junioren, waar de zege naar Julie Voet ging, kwamen twee Oost-Vlaamse atletes op het podium: Marie Bilo (tweede) en Charlotte Penneman (derde).

Nieuw avontuur voor Vanderpoorten

Bij de mannelijke beloften was Marco Vanderpoorten de snelste. De atleet van AC Hamme, die in de lange cross beslag legde op de negende plaats, voerde vrij snel het groepje van de beloften aan. “Ik heb gewoon mijn eigen wedstrijd gelopen”, klinkt het na afloop enthousiast. “Eventjes kwam Arnaud Collard de leiding overnemen, maar op het einde van de tweede ronde pakte ik met een geruststellende versnelling uit. Wat voelde ik me goed vandaag, stukken beter in vergelijking met vorig jaar.”

Ook vorig jaar maakte Vanderpoorten het EK mee, meer bepaald in Dublin, waar hij als 33ste finishte. “Een onvergetelijk avontuur voor duizenden toeschouwers. Ik ga er dan ook alles aan doen om stevig te presteren”, aldus de student fysica-sterrenkunde. “Ik heb trouwens mijn laatste studiejaar in twee gesplitst om een stuk comfortabeler training en studies te kunnen combineren. Dat was vorig jaar anders toen ik op verplaatsing geregeld mijn studieboeken moest meenemen.” Ook Rayan Vanderpoorten, die als veertiende eindigde, kon zich kwalificeren voor het EK. De KAAG-atleet finishte als vierde belofte. Clubgenoot Sem Serrano werd nummer één bij de scholieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners