Bulgaarse trucker die horrorcrash veroorzaakte in Beverentunnel krijgt 30 maanden cel en heeft vijf jaar rijverbod . © TV Oost

Celstraf en rijverbod voor trucker die dodelijk ongeval veroorzaakte nadat hij “vol op file inreed”: “Remmen stuk? Hij lette gewoon niet op”

Beveren / Sint-Niklaas -

De Bulgaarse vrachtwagenbestuurder J.T. (52), die in februari 2020 een zware crash veroorzaakte in de Beverentunnel in Kallo, werd maandag bij verstek veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf, een boete van 4.000 euro en vijf jaar rijverbod. De man stuurde zijn kat naar de politierechtbank. Bij het ongeval vielen twee doden.

Ivan Elegeert

Op camerabeelden was duidelijk te zien hoe de man met zijn truck op 4 februari 2020 aan een snelheid van 70 kilometer inreed op een file die zich in de Beverentunnel had gevormd. Door de crash werd de wagen van de Giovani Moşoiu (30), een man van Roemeense afkomst uit Merksem verpletterd. De man, vader van een pasgeboren dochtertje, was op slag dood.

LEES OOK. Onderzoek dodelijk ongeval Beverentunnel wijst uit: trucker reed zonder te remmen in op file

Door de klap werden ook twee pendelbussen geraakt. In de twee bussen zaten zo’n 120 mensen die op weg waren naar hun werk Katoen Natie. Velen van hen stonden recht en hadden geen gordel aan. Door de klap werden ze op grond gesmakt en door de bus geslingerd. Ook in de bussen raakten meer dan 40 passagiers gewond. Een man van Tibetaanse afkomst (36) is later die dag in het ziekenhuis overleden. Ook hij liet naast een echtgenote ook twee jonge kinderen na. Door het ongeval was de Beverentunnel ook urenlang afgesloten en werd het medisch rampenplan zelfs een tijdlang geactiveerd. (Lees verder onder de foto)

Door het ongeval was de Beverentunnel urenlang afgesloten op 4 februari 2020 en werd het medisch rampenplan zelfs een tijdlang geactiveerd. ©  archief nb

Tijdens zijn verhoor door de politie verklaarde de Bulgaarse bestuurder dat zijn remmen niet werkten. Maar dat werd door het Openbaar Ministerie tegengesproken en bleek ook niet uit het technisch onderzoek. “De chauffeur was gewoon niet aandachtig”, zegt de procureur tijdens zijn pleidooi. “Uit onderzoek bleek dat hij in het half uur voor de aanrijding vier telefoontjes had gedaan. Hij had tijd genoeg om de file op te merken, maar reed er met zijn zware vrachtwagen vol op in. De man reageert ook niet meer op onze uitnodigingen ontloopt dus compleet zijn verantwoordelijkheid.”

Het Openbaar Ministerie vorderde dan ook een celstraf van vier jaar, een rijverbod van vijf jaar en een boete van 4.000 euro voor hem. Uiteindelijk kreeg T., die ook maandag zijn kat stuurde naar de zitting, een gevangenisstraf van 30 maanden cel, vijf jaar rijverbod en een boete van 4.000 euro. Ook de chauffeur van één van de twee pendelbussen stond terecht. Hij kwam er met een geldboete van 8.000 euro vanaf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners