Mathieu van Mathieu & Guillaume met zijn vrouw Charlotte en schoonzus Ann-Sophie in het Bleyckhof aan een vuurkorf. ©  Julie Van der Haeghe

Drie weekends achter elkaar laait Wintervuur op in sprookjesachtig domein het Bleyckhof

Oelegem (Ranst) -

Evenementenlocatie het Bleyckhof aan de Schildesteenweg in Oelegem organiseert met Wintervuur voor het eerst drie weekends achter elkaar een wintermarkt. Je vindt er een aanbod van lokale zelfstandigen en kleine merken uit Vlaanderen, uitgebreid met workshops voor kinderen en volwassenen. Alleen de workshops zijn betalend en op voorhand te boeken via de website, de rest is gratis.

Kristin Matthyssen

Een winterzichtje van het Bleyckhof. Zien we dit nog in december? ©  rr

Het Bleyckhof of Bleekhof was vanaf 1748 een linnenblekerij. Het water van de Groot Schijn die door het domein kronkelt, werd gebruikt om linnen te wassen dat op de bleekweides achter het riant landhuis werd uitgespreid om te drogen. Nadien werd het de residentie van de adellijke familie Della Faille.

Ann-Sophie Theunis (32) en haar man Guillaume Engels (35) kregen de unieke kans om het Bleyckhof te huren. Sinds deze zomer wonen ze er met hun zoontje en hond. Verder is het hele pand te huur voor retreats, vergaderingen, fotoshoots of workshops. “Het is door de coronabeperkingen de eerste keer dat we zo’n wintermarkt voor het ruime publiek kunnen organiseren”, vertelt Ann-Sophie.. “We weten totaal niet wat we mogen verwachten. Het is ook de eerste keer dat we het nieuws niet enkel via onze sociale media hebben verspreid, maar ook door ouderwets te flyeren in de buurt zoals in de Dobbelhoeve in Schilde en de Spar in Oelegem. Dat vond ik eigenlijk wel tof.”

Het domein onder een laagje sneeuw. ©  rr

De eerstkomende drie weekends, dus 3-4, 10-11 en 17-18 december, is Wintervuur open. Op zaterdag altijd van 14 tot 21u en op zondag van 10 tot 18u. Je kan er terecht voor wintershoppen, -tasten en workshops. Een deel is binnen in het gebouw, een deel outdoor maar wel overdekt. Zaterdag 3 december is er om 17u een gratis concertje van Mathieu & Guillaume, het bekende zangduo dat Guillaume Engels met zijn broer Mathieu vormt. Zondag rond 15u is er een gratis rondrit met huifkar van een lokale koetsier.

Het Bleyckhof in de zomer. ©  Joren De Weerdt

Vroeger, toen het nog een blekerij was. ©  rr

Tickets voor de kids-workshops en de volwassenenworkshops kan je boeken via www.bleyckhof.be, waar je meteen alle details van de deelnemende zelfstandigen en hun producten terugvindt. Op 11 december staan er veel kinderworkshops op het programma, van schilderen tot lampionnen maken. Op 18 december zijn er de workshops voor volwassen zoals kaarsen draaien, een workshop rond natuurlijke huidverzorging en een droogbloemenkrans maken.

©  Joren De Weerdt

Ann-Sophie en Guillaume hopen dat zo veel mogelijk mensen met de fiets komen. Ze hebben nog een tip. “Maak eerst een mooie wandeling in het provinciaal domein Vrieselhof aan de overzijde en kom dan naar ons Wintervuur om je verder op te warmen.”

www.bleyckhof.be, daar doorklikken naar Wintervuur

©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners