Leiding, districtsbestuur en ouders leggen de eerste stenen van de nieuwe scoutslokalen. © Koen Fasseur

Scoutsgroep De Reigers begint aan bouw van nieuwe lokalen

Zandvliet -

Ondanks de miezerige regen waren veel scouts en sympathisanten paraat bij de eerstesteenlegging van de nieuwe lokalen afgelopen weekend in Zandvliet. De oude gebouwen zijn versleten, wat normaal is na 45 jaar intensief gebruik.

Erik Boen is voorzitter van het Scoutscomité en kijkt uiteraard uit naar de nieuwbouw. Wanneer die officieel in gebruik wordt genomen, is nog niet met zekerheid geweten en hangt deels af van de financiële omkadering.  

Erik Boen: “De nieuwe lokalen komen op de plaats van het oude, groene gebouw. Het gaat om een houtskeletbouw van 536 vierkante meter in L-vorm. Na overleg met de buren wordt de achtergevel gericht naar hun tuinen. Zo blijft de grote speelruimte bestaan en wordt de geluidsoverlast voor de buren tot een minimum beperkt. In totaal telt de nieuwbouw zes lokalen voor de verschillende afdelingen, keuken, berging, polyvalente zaal, leidinglokaal, sanitair en voldoende berging. Een deel van de lokalen gaan we verhuren en dus vragen we hiervoor bij Toerisme Vlaanderen een erkenning aan.”

Iedereen steekt een handje toe. © Koen Fasseur

“De afbraak, vernieuwbouw, diverse projectkosten en onverwachte kosten worden geraamd op ruim 428.000 euro. Het polderdistrict kent alvast een subsidie toe van 300.000 euro. Voor het verschil zorgen we zelf”, geeft de voorzitter van het Scoutscomité nog mee.

De stad Antwerpen bood De Reigers in 1977 een concessie aan voor een terrein aan de Putsebaan, vlak bij de Ruige Heide. Als jonge groep hadden De Reigers weinig financiële middelen. Er werd besloten een afgedankt schoolgebouw van het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut in Ekeren over te brengen naar Zandvliet. Begin 1978 werden die lokalen in gebruik genomen. Maar de groep bleef groeien en bijna dertig jaar geleden tikte de jeugdvereniging een werfgebouw van chemiereus BASF op de kop. Het was pas bij de eeuwwisseling dat alle afdelingen konden beschikken over een eigen lokaal.

“De huidige lokalen zijn op. Het dak met golfplaten lekt. Het verwarmingssysteem is ontoereikend met één grote ketel die via een buizensysteem het volledige gebouw verwarmt. De temperatuur regelen gaat niet. De verwarming staat aan of uit. De vloer is oké. Die betonplaat kan nog jaren mee, maar de ramen zijn dan weer een ander verhaal. Afbreken was de enige optie”, aldus nog Erik Boen.

Veel belangstelling voor het bouwproject van de scoutsgroep. © Koen Fasseur

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners