Enorme opkomst voor politiebetoging, Van Quickenborne gebeten hond: “Hij heeft woordbreuk gepleegd”

In Brussel is een grootschalige politiebetoging aan de gang. Zo’n 10.000 agenten wandelen er van het Noordstation naar de Wetstraat, roepend om een opwaardering van hun job. Ze willen vooral dat er meer aandacht wordt besteed aan hun veiligheid en zijn misnoegd over niet-nagekomen beloftes vanuit de politiek.

Gilles Lissenborghs, Dirk CoosemansBron: belga

LEES OOK. Agent doodgestoken in Brussel, politie had dader ’s ochtends nog naar psychiatrie gebracht na dreigementen en vraag om zorg

De vermoorde politieagent in Schaarbeek twee weken geleden en de rellen na de WK-wedstrijd tussen België en Marokko gisteren hebben nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar onze politiediensten zijn. Het water staat onze agenten aan de lippen. En dat blijkt ook uit de indrukwekkende opkomst voor deze betoging.

“België telt zo’n 45.000 agenten en daarvan zijn er hier liefst 10.000 aanwezig. Dit is een heel groot succes”, zegt ACV-secretaris Joery Dehaes. Hij verduidelijkt dat het niet om een staking gaat en dat de politiediensten wel degelijk blijven werken vandaag. Veel mensen hebben speciaal verlof genomen om aanwezig te kunnen zijn.

© PJB Peter Janssens

“Weg met Quickie”

Dehaes vindt dat ze met deze actie een belangrijk en hoognodig signaal geven: “We zijn hier om het geweld tegen de politie aan te kaarten. Dat neemt de laatste jaren alleen maar toe. We willen ook vragen om de afgesproken loonsverhoging die nu niet wordt uitgevoerd toch te respecteren.”

Ook Carlo Medo, voorzitter van politievakbond NSPV, is niet te spreken over de aanpak van de politiek. Vooral minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is de gebeten hond. “Er was ons een loonsverhoging beloofd. Het kabinet van minister Van Quickenborne heeft zelf mee dat akkoord goedgekeurd, maar in het kernkabinet heeft hij die beslissing dan toch naast zich neergelegd. Dat is woordbreuk”, is Medo streng. “Weg met Quickie”, is een veelgehoorde slogan tijdens de betoging.

Boegeroep aan hoofdkwartier Open Vld

“We vragen respect van de Vivaldi-regering om twee redenen. Ten eerste om het geweld tegen politie echt in te dijken, de nultolerantie door te voeren, streng te bestraffen en de slachtoffers niet in de steek te laten zoals nu het geval is. Ten tweede moet het akkoord dat afgesproken is met de minister van Binnenlandse Zaken, integraal uitgevoerd worden. Het is belangrijk om te melden dat dit groen licht had gekregen van de kern”, zegt Vincent Houssin van VSOA.

De betogers passeerden ook aan het hoofdkwartier van Open Vld, de partij van minister Van Quickenborne. Daar ging het geluidsniveau omhoog door boegeroep en gefluit. Bij de partij waren ze blijkbaar voorbereid op de betoging, want er bleek niemand aanwezig in het hoofdkwartier. Nochtans zou het partijbureau daar normaliter samenzitten op dit moment. De menigte trekt nu verder in stoet richting Justitiepaleis en nadien gaat het naar de Wetstraat, waar ze ontvangen worden door de premier. De grote opkomst maakt duidelijk dat de incidenten van de afgelopen weken de emmer doen overlopen. Minister Van Quickenborne kondigde al aan om de nultolerantie uit te breiden en de verzwaring van de straffen voor politiegeweld vervroegd door te voeren.

©  REUTERS

Perspectief

“Het is niet voldoende. De beloften die gemaakt zijn, zijn dossiers die al jaren aanslepen, maar eigenlijk heeft de minister niets nieuws aangekondigd. Het volstaat momenteel, al zegt de politiewereld vandaag dat ze er genoeg van hebben en iets nieuw willen”, zegt Eddy Quaino van de Franstalige vakbond CGSP.

De vakbonden willen perspectief, zodat het politiewerk meer gewaardeerd wordt. Zo vragen de politiemensen een herwaardering van hun ambt door onder meer een loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling.

©  BELGA

“Respect is het codewoord”

“We hopen dat deze Vivaldi-regering eindelijk beseft wat de politie waard is en dat ze ervoor zorgen dat er echt oplossingen komen om tegemoet te komen aan legitieme de eisen van deze massa. Respect is het codewoord en dat begint door ervoor te zorgen dat akkoorden worden nageleefd”, vertelt Carlo Medo van NSPV.

“Het zit diep en het geweld van de laatste weken heeft de emmer doen overlopen. Deze regering laat uitschijnen dat wij de enige zijn die een loonopslag krijgen, maar deze mensen hebben al 22 jaar geen enkele eurocent gekregen”, besluit Houssin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER