© JAA

Schepencollege mét sjerp eerst over nieuwe brug: “Dat bolt lekker”

Wommelgem, Wijnegem -

Klokslag negen uur deze ochtend namen arbeiders van het Agentschap Wegen en Verkeer de hekken weg die automobilisten en fietsers twee jaar hadden verhinderd om gebruik te maken van de brug over de E313 tussen Wommelgem en Wijnegem. Het bijna voltallige schepencollege van Wommelgem trotseerde het miezerige weer om als eerste en met de fiets de nieuwe brug over te steken.

Jan Auman

Toch officieel, want sinds enkele weken werd de veilig verklaarde brug al ‘illegaal’ gebruikt door scholieren en werknemers die met de fiets de omweg via de brug aan de Keerbaan of Doornaardstraat wilden vermijden. “Ondanks het weer is dit een mooie dag voor Wommelgem”, zegt schepen van Mobiliteit Alex Helsen (N-VA) voor wie het gezien zijn verjaardag dubbel feest was. De andere brug aan de Doornaardstraat wordt vanaf 1 december een fietsbrug.

“Onze inwoners en werknemers van bedrijven die in Wommelgem gevestigd zijn, hebben twee jaar afgezien. We zijn heel blij dat deze veel gebruikte verbinding in ere hersteld is. De brug is langer en wat hoger dan de vorige, maar ze bolt veel beter”, aldus Alex Helsen, die in zijn vrije tijd ook wel eens op een racefiets durft springen.

Hij had ook zijn collega’s Ann Theys (N-VA), Lise Poelemans (N-VA), Ludo Neyens (Open Vld) en Kelly Joris (Open Vld) kunnen overtuigen om de brug nog voor de vergadering van het schepencollege uit te testen. De trots en vreugde om de nochtans Vlaamse investering van 7,1 miljoen euro zijn zo groot, dat de schepenen zelfs hun sjerp droegen tijdens de symbolische klim en afdaling. Alleen burgemeester Frank Gys (N-VA) ontbrak. Niet uit vrees dat hij niet boven zou geraken, maar wegens een belangrijke ochtendlijke vergadering.

Klokslag 9 uur gingen de hekken weg. © JAA

Fietsbrug

Alex Helsen kondigde meteen aan dat de dichtstbijzijnde andere brug over de E313, aan de Doornaardstraat, vanaf 1 december permanent wordt afgesloten voor het autoverkeer. “Alleen fietsers en voetgangers mogen er dan nog over. Het moet de rust in die straat, waar het twee jaar lang flink drukker is geweest, doen terugkeren.”

Nog een verbetering voor fietsers moet de heraanleg van de Oelegemsteenweg worden. Langs die verbindingsweg tussen Wommelgem en Oelegem werden dit jaar alle bomen gekapt, wat tot veel protest leidde. “De gemeenteraad heeft vorige week beslist om weldra een ontwerper aan te stellen voor de Oelegemsteenweg. Die krijgt als opdracht mee nieuwe bomen in te plannen, de waterafvoer goed te regelen en vooral ook om veilige fietspaden te voorzien”, aldus Helsen.

© JAA

Fietspaden midden 2023

Op de brug van de Wijnegemsteenweg zijn de fietspaden nog niet afgewerkt. Daarom moet alle verkeer het wegdek van de brug voorlopig delen. De regels van een fietsstraat gelden. Automobilisten mogen fietsers niet inhalen, ook al rijden die in het midden van de weg. De snelheid is er sowieso beperkt tot 30 kilometer per uur.

De fietsbruggen kunnen pas midden 2023 geplaatst worden door een grote vertraging bij de producent van de prefab fietsbrugliggers. Zolang fietsers de rijweg gebruiken, mag vrachtverkeer boven de 3,5 ton de brug niet over.

© JAA

© JAA

De brug over de E313 ter hoogte van de Doornaardstraat wordt vanaf 1 december alleen nog bruikbaar voor fietsers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV