Themabeeld. © Tom Palmaers

Politie houdt wodca-controles in Mechelen en Willebroek: 36 bestuurders testen positief op alcohol of drugs

Mechelen, Willebroek -

Bij controleacties in Mechelen en Willebroek plukte de politie afgelopen weekend opnieuw heel wat bestuurders uit het verkeer die onder invloed waren van alcohol, drugs of beide. In totaal testten 36 automobilisten positief. Onder hen waren ook een aantal erg hardleerse chauffeurs.

Stijn Van de Sande

Tijdens de afgelopen weekendnachten controleerde de politie van de zone Mechelen-Willebroek in totaal 979 bestuurders. 36 van hen testten positief. 28 wegens strafbare alcoholopname in het verkeer en zeven waren onder invloed van drugs. Eén iemand testte positief op beide. Die bestuurder had niet alleen 0,6 promille alcohol in het bloed, hij bleek ook nog eens onder invloed van cocaïne achter het stuur te zijn gekropen.

Ook een andere automobilist testte positief op cocaïne. “Betrokkene erkende spontaan dat hij een paar dagen eerder maar liefst acht lijntjes coke gesnoven had op één nacht tijd”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Bovendien had hij alleen een voorlopig rijbewijs. Daarmee mag hij niet rijden tijdens een weekendnacht. Als klap op de vuurpijl was er geen L-teken zichtbaar en zat er geen verplichte begeleider in het voertuig, maar wel een andere persoon die helemaal geen rijbewijs had.”

Auto geïmmobiliseerd

In totaal bleken vijf bestuurders onder invloed van cannabis. Eén van hen is een beginnend bestuurder die in juni ook al eens tegen de lamp liep. Een andere had zijn rijbewijs dan weer niet op zak. “Na een vorig rijverbod was hij het nog niet opnieuw gaan ophalen”, aldus Van de Sande. “Hij is erg hardleers, want in februari 2021 en in februari dit jaar werd hij al eens geverbaliseerd wegens drugs in het verkeer. De auto die hij bestuurde, werd geïmmobiliseerd met een stuurtang. Het was niet zijn eigen wagen.”

Twee bestuurders keken zo diep in het glas dat ze hun rijbewijs voor vijftien dagen kwijt zijn. Twaalf andere bestuurders kregen een rijverbod van zes uur opgelegd. Eén van hen woont in Frankrijk. Hij moest zijn boete van 429 euro daarom meteen betalen, maar probeerde steeds af te pingelen. Pas toen de politie de wagen wilde laten wegtakelen, betaalde hij zijn boete. Tot slot kregen veertien bestuurders een rijverbod van drie uur. Twee van hen liepen eerder al eens tegen de lamp.

Voorlopig rijbewijs

In totaal reden twee gecontroleerde bestuurders rond met een auto waarvan de technische keuring vervallen was. Zes bestuurders waren dan weer alleen houder van een voorlopig rijbewijs en mochten niet rijden tijdens een weekendnacht. Er waren ook geen L-tekens aangebracht en in vijf van de zes wagens werd een passagier zonder rijbewijs vervoerd, wat verboden is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners