Themabeeld. ©  Gettyimages

Aantal nieuwe coronabesmettingen in een week tijd met 50% gestegen in Mechelse regio

Regio -

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is vorige week gestegen in de Mechelse regio. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano werden er 181 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 120. Dat is een stijging van 50%. Ook het aantal mensen dat met of door het coronavirus in het ziekenhuis ligt, is toegenomen.

Stijn Van de Sande

Uit de gegevens van Sciensano blijkt dat het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in de week van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 november fors steeg ten opzichte van de week voordien. Er werden 181 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat zijn er 61 meer dan de 120 van de week voordien. Dat is een toename met 50% in een week tijd. Het aantal besmettingen stijgt daarmee ook opnieuw tot op het hoogste niveau in meer dan een maand tijd.

Ondanks de stijging van het totaalcijfer, daalde het aantal besmettingen in drie gemeenten. In Puurs-Sint-Amands was dat van twaalf naar tien en in Bornem van twaalf naar negen. Maar vooral de afname in Willebroek valt op. Er werden nog vijf gevallen geteld. Een week eerder waren dat er zestien. In de andere steden en gemeenten was er een toename. Zo had Berlaar vorige week nul besmettingen, maar waren dat er afgelopen week drie. Putte stijgt dan weer van vijf naar achttien en Mechelen van 22 naar 52.

De incidentie is het hoogst in Duffel. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 163 besmettingen geteld. Vorige week waren dat er nog negentig. Bonheiden telt er 104 en Putte vervolledigt de top drie met 103 besmettingen. Mechelen staat halverwege de rangschikking met 79 besmettingen per 100.000 inwoners. Helemaal onderaan staan Lier en Berlaar. Daar werden respectievelijk 38 en 34 besmettingen vastgesteld.

Meer patiënten in ziekenhuis

Ook de ziekenhuiscijfers gaan opnieuw in stijgende lijn. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano lagen er op donderdag 24 november 95 patiënten met of door een besmetting met het coronavirus in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Dat zijn er tien meer dan precies een week eerder. Ook het aantal mensen dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen steeg: van twee naar drie. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet bleef dan weer gelijk op één.

Nu de grote herfstvaccinatiecampagne achter de rug is, kunnen mensen zich laten vaccineren bij de apotheker. De voorbije week leverde dat een driehonderdtal nieuwe gevaccineerden op. Dat brengt het voorlopige totaal op 154.626 mensen die kozen voor een boosterprik. Dat is 44,04% van het totale aantal inwoners in het arrondissement Mechelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners