BBC-reporter opgepakt bij Chinees protest tegen zerocovidbeleid

Duizenden mensen zijn zondag in Peking, Shanghai, Wuhan en andere steden de straat op getrokken om te protesteren tegen de verregaande lockdowns, een zeldzame manifestatie van vijandigheid tegen het bewind van president Xi Jinping en zijn draconisch zerocovidbeleid dat sinds bijna drie jaar toegepast wordt. Een BBC-journalist die verslag uitbracht van de protesten werd opgepakt.

wver, adbBron: BELGA

De BBC bevestigde zondagavond dat een journalist van de Britse publieke omroep opgepakt werd toen hij verslag uitbracht van protesten in de Chinese stad Shanghai. Intussen is de man, die volgens de BBC had werd aangepakt, weer vrijgelaten.

Op beelden die circuleren van de arrestatie, is te zien hoe een groep agenten de Brit tegen de grond werkt, hem in de boeien slaat en meeneemt. Naar een kennis riep de journalist “Bel nu het consulaat”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De BBC is extreem bezorgd over de behandeling van onze journalist Ed Lawrence, die werd gearresteerd en in de boeien werd geslagen terwijl hij verslag uitbracht van de protesten in Shanghai”, zegt de Britse omroep in een reactie. “Hij werd meerdere uren vastgehouden voor hij werd vrijgelaten. Tijdens zijn arrestatie werd hij geslagen en geschopt door de politie.”

Dat een van haar journalisten “op deze manier werd aangevallen”, noemt de BBC “heel zorgwekkend”. Volgens de omroep zeiden Chinese functionarissen dat Lawrence “voor zijn eigen bestwil” werd opgepakt, omdat hij een coronabesmetting had kunnen oplopen. “We achten dit geen geloofwaardige verklaring”, aldus de BBC.

De arrestatie gebeurde tijdens protesten in Shanghai tegen het strenge Chinese coronabeleid. Ook elders in China, waaronder de hoofdstad Peking, kwamen zondag al voor de derde dag op rij duizenden mensen op straat. Dergelijke openlijke protesten zijn uitzonderlijk in het autoritair geregeerde land.

LEES OOK. Ongeziene golf van protesten in China tegen coronabeleid na fatale brand: “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping”

Shanghai, Peking, Wuhan

Eindeloze, plotse en massale lockdowns om het minste covidgeval op te sporen, systematische quarantaine in kampen en bijna dagelijkse PCR-testen om toegang te krijgen tot de publieke ruimte: de Chinese bevolking ergert er zich steeds meer aan. De ontevredenheid wordt nog aangewakkerd door verscheidene gemediatiseerde zaken waarin de hulpdiensten vertraging zouden hebben opgelopen door de coronabeperkingen, met fatale gevolgen. 

Zondagavond botste de politie in Shanghai op groepen protestbetogers in het centrum van de stad toen ze deelnemers van een eerdere betoging probeerde weg te sturen, zo werd ter plaatse vastgesteld. In een video die op de sociale netwerken werd verspreid, is een menigte te zien die eerder op de dag “Xi Jinping, treed af! CPC (Communistische Partij van China), ga weg!” scandeerde.

De politie had betogers ‘s morgens uiteengedreven, maar in de namiddag kwamen op dezelfde plaats weer honderden mensen samen, vertelde een ooggetuige. Sommige betogers staken een wit blad papier op als symbool voor de censuur. 

Zondagavond kwamen ook tussen de 300 en 400 mensen bijeen op de oever van een rivier in Peking, waarbij sommigen riepen dat “we allemaal mensen van Xinjiang zijn!”, meldden journalisten van het Franse persbureau AFP ter plaatse. De betogers zongen de nationale hymne en luisterden naar toespraken, terwijl op de andere oever van de rivier een rij politiewagens stond te wachten. 

Honderden betogers stapten voorts door de straten van Wuhan om te protesteren tegen de coronabeperkingen, zo bleek uit livestreams op sociale netwerken. In die stad werd bijna drie jaar geleden het eerste geval van Covid-19 wereldwijd ontdekt.

©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER