Zowat alle grote motorcrosshelden van de voorbije veertig jaar heeft Léon Van Gestel geïnterviewd, onder wie ook de Amerikaanse superster Ricky Carmichael. © RR

Michel Wuyts van motorcross stopt als omroeper op circuit: “In tv-studio ziet niemand hoe oud en dik ik ben”

ARENDONK, HERENTALS -

Nadat Michel Wuyts bij de VRT met pensioen is gegaan als wielercommentator, verliest nu ook de motorcross zijn stem: Léon Van Gestel (67) uit Arendonk stopt na 41 jaar als omroeper ter plaatse op de Grote Prijzen in België en Nederland. “Maar ik blijf nog wel voor televisie werken voor livecommentaar vanuit de tv-studio van Telenet Play Sports”, zegt hij.

Eddy Meulemans

Meer dan veertig jaar stond Léon Van Gestel, een gepensioneerd politieagent uit Arendonk, met een microfoon in de hand op autobussen, werfcabines of een hoge stelling op zowat alle grote motorcrossomlopen in België en Nederland, waaronder ook het MXGP-circuit van Lommel, de Keiheuvel in Balen en de Citadel van Namen.

Trucje tegen koude voeten

“Soms stond ik daar bij 30 graden in volle zon, een andere keer in de regen of bij vrieskou in de gure wind. Zo herinner ik me dat ik in Lommel ooit bij -4 graden boven op de bus stond met drie dikke jassen aan. Tegen koude voeten had ik een eigen trucje: gewoon een houten palet met een dik stuk karton onder je voeten schuiven. Hout en karton isoleren perfect.”

Ex-politieagent Léon Van Gestel was de voorbije 41 jaar de vaste omroeper op tal van kleine en grote motorcrosswedstrijden in België en Nederland. © RR

Of hij de typische motorcrossgeuren van motorolie, uitlaatgassen, frieten en hamburgers niet gaat missen? “Nee, want ik blijf de cross van dichtbij volgen voor Telenet Play Sports. Alleen zit ik vanaf nu altijd in een warme tv-studio in Vilvoorde. Daar geef ik livecommentaar bij de Grote Prijzen in de MXGP en de MX2. Nog een voordeel: op de circuits stond ik altijd hoog, open en bloot in het zicht van iedereen. Op tv kunnen de mensen mij alleen horen en zien ze niet hoe oud en dik ik ben”, zegt hij met een knipoog.

Verlamd vanaf borstkas

Bij Telenet Play Sports is ex-motorcrosser Joël Roelants uit Herentals sinds enkele jaren zijn vaste co-commentator. Roelants kwam zeven jaar geleden zwaar ten val tijdens de Grand Prix van Italië en brak daarbij zes ruggenwervels. Sindsdien is hij verlamd vanaf de borstkas.

“Joël kent de cross door en door, maar is bovenal een geweldige kerel om mee samen te werken. Joël is altijd vrolijk en enthousiast en heeft van niemand hulp nodig. In het tv-gebouw van Telenet rijdt hij zelfs met zijn rolstoel achteruit van de trap naar beneden. Vorig jaar heeft hij voor het eerst sinds zijn val ook zelf opnieuw een wedstrijd gereden, met een speciale crossmotor (met een kuipstoeltje, red.) die is aangepast aan zijn handicap.”

Zelf heeft Léon vroeger ook nog gecrost. “Maar ik was geen groot talent en ben er al snel mee gestopt”, bekent hij. “Maar mijn crossverleden heeft me wel geholpen als speaker. Zo weet ik hoe een motorcrosswedstrijd verloopt, maar ook wat kan en wat niet kan op een crossmotor.”

België is volgens Léon tot vandaag nog altijd hét motorcrossland bij uitstek. “Onze beste crosser van het moment? Jago Geerts, zonder discussie. Het scheelde geen haar of Jago was dit jaar zelfs wereldkampioen geworden in de MX2-klasse. Maar de beste aller tijden is zonder twijfel Stefan Everts: tien keer wereldkampioen geworden in alle categorieën, vele tegenslagen gekend én overwonnen, een held op de motor!”

Muisstil na overlijden Eric Geboers

Zijn persoonlijk hoogtepunt als speaker was in 2019 op de Grote Prijs in Lommel, een jaar na het overlijden van Eric Geboers, met wie Léon een goede vriendschappelijke relatie had. De twee kinderen van ‘The Kid’ lazen toen een intiem eerbetoon aan hun vader voor samen met Léon, gevolgd door een minuut stilte. “Er waren die dag 25.000 toeschouwers aanwezig. Toch was het plots muisstil op het circuit in Lommel. Je kon er een speld horen vallen. Die oorverdovende stilte heeft een diepe indruk op mij nagelaten.”

In 2019, een jaar na de dood van Eric Geboers, lazen de zoon en dochter van ‘The Kid’ een eerbetoon aan hun vader voor op de GP in Lommel, samen met Léon. Plots werd het muisstil op het circuit. © RR

“Ik blijf de motorcross volgen, ook als commentator. Alleen zit ik vanaf nu altijd in een warme tv-studio”, zegt Léon (met duim omhoog). © RR

Léon heeft vroeger zelf nog gecrost. “Ik was geen groot talent”, bekent hij. “Maar het heeft me wel geholpen als speaker.” © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners