©  BELGA

De overgebleven scenario’s voor Rode Duivels om door te stoten: winnen van Kroatië, al biedt ook gelijkspel nog waterkansje

Door de 0-2-nederlaag tegen Marokko en de 4-1-zege van Kroatië tegen Canada zijn de Rode Duivels in een situatie gekomen waar ze zich niet in wilden bevinden: één waar ze op de slotspeeldag moeten winnen van vicewereldkampioen Kroatië om nog te kunnen doorstoten naar de achtste finales. In theorie kunnen de Belgen met een gelijkspel ook nog doorstoten, maar die kans lijkt wel erg klein.

Wim Conings

LEES OOK. Dat belooft voor de Rode Duivels: Kroatië speelt Canada kapot met 4-1

Als België straks verliest...

...is het altijd uitgeschakeld. De Rode Duivels tellen dan altijd minstens één punt minder dan nummer twee in de groep, ­ongeacht de uitslag in de andere groepswedstrijd.

Als België straks gelijk speelt...

...heeft het nog een waterkans om door te stoten. In dat geval moet Marokko met minstens vier doelpunten verschil verliezen van het al uitgeschakelde Canada. Dan eindigen de Belgen net boven Marokko dankzij een beter doelsaldo. Ook een Marokkaanse nederlaag met drie doelpunten verschil kan eventueel volstaan, maar alleen indien de Belgen dan twee keer meer scoren dan ­Marokko (bijvoorbeeld Canada - Marokko 3-0 en Kroatië - België 2-2, of Canada - Marokko 4-1 en België - Canada 3-3...). Dan haalt België het op basis van gemaakte doelpunten. Die scenario’s lijken erg onwaarschijnlijk.

Als België straks wint...

...springt het altijd over de ­Kroaten in de stand, waardoor de Rode Duivels zeker zijn van de 1/8ste finales. Als Marokko niet wint van Canada, worden de ­Belgen zelfs nog groepswinnaar.

MEER OVER DE RODE DUIVELS