De piepjonge prins Giel I (midden) en prinses Ans I weten zich geflankeerd door de deskundige hofmaarschalk Luc Geudens. © Hans Otten

Prins Giel I en prinses Ans I leiden Heiknuiters naar nieuwe stoet

Geel -

Met het nieuwe prinsenpaar Giel I en Ans I zwaait jong bloed komend seizoen de scepter over de carnavalsgilde De Heiknuiters in Geel-Winkelomheide. De twintigers willen op 11 maart 2023 een grote stoet leiden.

Hans Otten

De Heiknuiters in Winkelomheide slagen er in waar andere (carnavals)verenigingen vaak in mislukken: jonge mensen vinden om de gelederen te versterken. Met de amper 22-jarige Giel Vandoninck en de 24-jarige Ans Vander Auwera heeft de gilde plots een piepjonge prins en prinses aan het hoofd.

“Wij zijn uiteraard fier dat een jonge generatie het carnaval in ons dorp mee wil trekken en promoten”, zeggen Paul Tuerlinckx en Marc Luyten van De Heiknuiters. “We hopen dat hun voorbeeld tot nog meer jeugd in onze rangen leidt. Als die op de termijn de fakkel overneemt, krijgt onze gilde echt nog een toekomst.”

Bovendien halen de meeste carnavalsgroepen hun prins of prinses uit eigen rangen. Maar prins Giel I had voordien niets met De Heiknuiters te maken, al is hij er uiteraard goed mee bekend omdat hij geboren en getogen is in ‘de Hei’. De jonge vloerder weet wat het is om de handen uit de mouwen te steken. Bovendien is hij de zoon van een bekende inwoner van Winkelomheide: Ludwig ‘De Lutte’ Vandoninck voegde enkele jaren geleden een naar zichzelf genoemd bier aan de al rijk gestoffeerde Geelse bierkaart toe.

Prinses Ans I kent de gilde dan wel weer van binnen en van buiten. “Ik ben al achttien jaar dansmarieke bij De Heiknuiters”, vertelt ze. “Ook mijn ouders waren eerder al prins Eric (Vander Auwera) en prinses Sonja (Mertens), mijn zus Ines was ook al prinses. Ik was dus de enige in de familie nog geen mantel of kroontje had gedragen en kon dan ook moeilijk achterblijven. En ik kan prins Giel I als nieuwkomer natuurlijk mooi wegwijs maken in onze vereniging en de gebruiken van carnaval.”

Gevulde agenda

Een prinsenpaar wacht een flink takenpakket en een gevulde agenda. In Geel staan op 28 januari de Prinsenparade en op 11 en 12 maart het grote carnavalsweekend met optocht en bals op het programma. Daarin krijgen ze kundige begeleiding van Luc Geudens (58), die net als vorige seizoenen de rol van hofmaarschalk op zich neemt.

www.heiknuiters.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners