Bij de start van de begrotingsbesprekingen in de Antwerpse gemeenteraad maandag zal er weer volop worden betoogd tegen de besparingen. © Joris Herregods

Antwerpse gemeenteraad maakt zich klaar voor debat over begroting: “De arrogantie van de macht is naar voren gekomen”

Antwerpen -

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn schepenen gaven afgelopen week toelichting bij de stadsfinanciën en de geplande besparingen. Op de gemeenteraad wordt maandag het politieke debat hierover gehouden. Wat hebben oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang, PVDA en CD&V onthouden van afgelopen week? Zij zien vooral een verdeelde meerderheid en hoe er wordt gesneden in het middenveld.

Sacha Van Wiele

Ilse van Dienderen (Groen): “Verbinding aan diggelen”

“De grote verbinding tussen de Antwerpse coalitiepartners N-VA, Vooruit en Open Vld ligt aan diggelen”, zegt Groen-fractieleider Ilse van Dienderen. “De stevige kritiek van Open Vld-fractieleider Claude Marinower op schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) was daar het beste voorbeeld van. De interne verdeeldheid was al langer duidelijk, maar komt nu met deze besparingen nog eens duidelijk naar voor.”

Ilse van Dienderen. © Joris Herregods

“Ook de arrogantie van de macht is duidelijk naar voren gekomen. Er wordt niet geluisterd naar de oppositie, maar ook niet naar het middenveld. Je ziet hoe cultuurschepen Ait Daoud en nu ook jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit), zeer onhandig omspringen met dit middenveld. Beels werkt de jeugdsector gewoon tegen zich in het harnas. Voorstellen en studies vanuit burgerbewegingen worden gewoon genegeerd. Dit stadsbestuur is de feeling kwijt met de stad.”

Mie Branders (PVDA): “Dogmatisch”

“Het stadsbestuur moest op zoek naar 300 miljoen euro, maar deed dit nogal dogmatisch en vanachter de computer”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “Het werkveld werd hierin op geen enkele manier betrokken. Iedere schepen keek naar zijn of haar bevoegdheden. Het gevolg is dat de een niet weet wat de andere nu juist bespaart. Daardoor hebben ze ook geen zicht op de impact op de Antwerpenaar van al hun beslissingen.”

Mie Branders. © Joris Herregods

“En ook nu ontsnappen de sterke schouders aan de besparingen, zoals de haven. Het geld wordt weer gezocht bij de gewone Antwerpenaar die meer zal moeten betalen voor onder meer zijn vuilniszakken. Enige tijd geleden indexeerde de gemeenteraad de zitpenning van de raadsleden met 25%, maar daar wordt nu niet aan geraakt, terwijl de rest het met minder moet doen.”

“De schepenen zwegen over waar de klappen vallen bij deze besparingen. Dat is bij het personeel, de sociale middenveldorganisatie en in het cultureel veld. Een debat hierover is onmogelijk.”

Sam Van Rooy (Vlaams Belang): “Kloof wordt groter”

“De kloof binnen het schepencollege en die tussen de meerderheidspartijen is met deze besparingen groter geworden, vooral tussen N-VA aan de ene kant en coalitiepartners Vooruit en Open Vld aan de andere kant”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy. “Het lijstje waarover de meerderheidspartijen het niet eens zijn, wordt steeds langer: war on drugs, tunnel Scheldekaaien, stadsdichters, mobiliteit, besparingen in de cultuur.”

Sam Van Rooy. © Joris Herregods

“Er is nu aandacht voor de besparingen in cultuur, maar het echte probleem is dat de Antwerpenaars niet meer kan betalen voor zijn of haar winkelkar. Tientallen miljoenen euro zitten in het Antwerpse diversiteitsbeleid, maar daar wordt dan niet aan geraakt. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) gaat naar Marokko om daar imkers te steunen met Antwerps geld. Ondertussen wordt voor de Antwerpenaars alles duurder: vuilniszakken, parkeren en zwemmen.”

“De opening van het Museum van Schone Kunsten kostte 400.000 euro. Dat is het bedrag dat alleen al door de stad Antwerpen werd betaald. Dit is toch wel een duur propagandafeestje voor de N-VA.”

Sam Voeten (CD&V): “Snijden in middenveld”

“Dit stadsbestuur maakt de foute keuzes door vooral in het middenveld te snijden”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Sam Voeten. “Dit is zo in cultuur als in het jeugdwerk.”

“Er zijn besparingen nodig. Dat ontken ik niet. Alleen zie ik dat enkele investeringen naar achter worden geschoven, maar dat er geen voorbereidingen worden getroffen naar de toekomst toe.”

Sam Voeten. © Joris Herregods

“Dat deze meerderheid verdeeld is, is niet nieuw. Dat werd in eerdere dossiers ook al duidelijk. Elke schepen voerde nu voor de eigen bevoegdheid een besparingsplan op. Alleen mis ik elke samenhang. Er is geen globale oefening gemaakt. Eén schepen indexeert de subsidies niet, de anderen doen dat met 2%, 4% of 6%. Dit is het beste voorbeeld van gebrek aan interne samenhang binnen het Antwerpse college en dat is jammer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen