©  rr

Vooruit Zoersel voert actie voor toegang tot veilige abortus voor alle vrouwen

Zoersel -

Vrijwilligers van Vooruit, FOS en ZIJkant voerden afgelopen zaterdag in Zoersel actie voor een veilige abortus voor alle vrouwen.

“Wereldwijd zien we dat in landen waar extreemrechts aan de macht is, vrouwenrechten en in het bijzonder het recht op abortus, onder druk staan. Kijk maar naar Polen, Italië en de naweeën van het beleid van Trump in de VS. Er bestaat geen voorbeeld van een land, waar extreemrechts bestuurt en de vrijheid en de welvaart van de vrouwen erop vooruitgaan ”, zegt Els Opdenbergh, co-voorzitter.

In enkele Latijns-Amerikaanse landen geldt nog steeds een totaalverbod. Vrouwen zitten daar soms gevangenisstraffen uit na een miskraam. Dichterbij, in Polen, stierf dit jaar nog een jonge vrouw omdat de arts geen levensreddende abortus mocht uitvoeren nadat de wetgeving er verstrengd werd.

©  rr

“Het zijn overal dezelfde extreemrechtse groepen die het abortusrecht onder druk zetten”, zegt Marc Somers, co-voorzitter. “Door de abortuswetgeving te verstrengen, of de toegang ertoe te beperken, brengen zij vrouwenlevens in gevaar. Abortuszorg is gezondheidszorg. Die zorg niet aanbieden, maakt geweld op vrouwen uit”, zegt Kurt Van Mensel, secretaris.

Vrijwilligers van Vooruit, FOS en ZIJkant delen kleurrijke plaktattoos uit en spoten het venussymbool in krijtspray op de grond van verschillende plaatsen in Zoersel, onder meer bij De Non – jeugdhuis, bib in Halle, sportvereningen in de Achterstraat en De Vleugel-De Klavier in de Achterstraat.

©  rr

 kma

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners