© ATV

Verhit debat over de Boerentoren: “We mogen Fernand Huts wel wat meer dankbaar zijn”

Er is afgelopen week al veel gezegd geweest rond Fernand Huts en zijn plannen voor de nieuwe Boerentoren. Sommigen vinden het walgelijk, anderen zijn blij met wat vernieuwing in de stad. Econoom Peter De Keyzer, schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder en Vlaams bouwmeester Erik Wieërs deelden hun meningen tijdens Wakker op Zondag: “Je kan niet iets maken dat voor iedereen goed is, maar je beslist het wel samen met specialisten zoals met stadsbouwmeesters en de afdeling Erfgoed”, aldus schepen Annick De Ridder.

sodb

LEES OOK. Van “te futuristisch” tot “supercool”: dit denken Antwerpenaren over het nieuwe ontwerp voor de Boerentoren

Econoom Peter De Keyzer vindt dat de harde taal publiekelijk fel overheersten, maar positieve reacties wel de bovenhand hebben. “De skyline van Antwerpen is de afgelopen eeuwen vaak door ondernemers neergezet. Fernand Huts is hier ook iemand die durft en ambitie toont en het gebouw terug wil geven aan de Antwerpenaar. We mogen hem wel wat meer dankbaar zijn. Misschien kijken we binnen 100 jaar terug en zijn we blij dat die plannen er gekomen zijn. Mensen willen vooruit gaan, Antwerpen verdient dat ook.”

LEES OOK. Stuurgroep Boerentoren komt er na overleg tussen Huts en Vlaams erfgoedminister

De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) kreeg de afgelopen week ook reacties van alle kanten, maar roept op tot sereniteit en benadrukt dat er een werkgroep zal komen met stadsbouwmeesters en experts uit de afdeling Erfgoed. “We staan nog maar aan de start van een lang traject. Je kan niet iets maken dat voor iedereen goed is, maar je beslist het wel samen met specialisten zoals met stadsbouwmeesters en de afdeling Erfgoed. Na procedures en adviezen zal er veel nieuwe informatie naar boven komen, zeker omdat de vergunning onderhevig is aan verschillende voorwaarden.”

LEES OOK. Vlaams bouwmeester uit onvrede over ontwerp Boerentoren in open brief: “Waarom bestaand tot nieuw icoon transformeren?”

Vlaams bouwmeester Erik Wieërs is niet onder de indruk van het ontwerp en hoopt dat de Antwerpenaren meer in het project betrokken zullen worden. “De Boerentoren heeft een grote cultuurhistorische waarde in Antwerpen. Mijn probleem zit niet in hoe het er uit ziet, maar de manier waarop het in de markt gezet wordt. Men moest eerst een voortraject opgestart zijn, waarbij men luistert naar wat de Antwerpenaren willen en er gepraat wordt met instanties zoals Erfgoed. Dat is niet gebeurd en stoort me wel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boerentoren