Hup, het lintje van het nieuw chirolokaal is plechtig doorgeknipt, en alle vrijwilligers krijgen een bedankingsbordje dat in het chirolokaal zal worden gehangen. ©  kma

Chiro Massenhoven in één klap van lelijkste naar mooiste jeugdlokaal in wijde regio

Massenhoven -

Chiro Massenhoven mocht na drie jaar hard labeur dit weekend zijn nieuw chirolokaal in de Kerkstraat openen. Met de steun van tal van vrijwilligers die elk vrij moment kwamen metselen en een financiële duw van de gemeente Zandhoven zit de chirojeugd van Massenhoven nu zeker weer voor vijftig jaar onder de pannen. Dat werd gevierd met frikadellen met krieken en een springkasteel.

Kristin Matthyssen

Het oude chirolokaal van Massenhoven was een beetje zoals het verhaal van de ‘tijdelijke’ IJzeren Brug over de Leien in Antwerpen die er uiteindelijk 34 jaar stond, tot ze in 2019 werd afgebroken. Ook de oude houten chirobarak die in de jaren tachtig vanuit de Antwerpse haven als tweedehandslokaal naar Massenhoven werd overgebracht, zou er hooguit vijftien jaar blijven staan. Uiteindelijk werd dat ook bijna 34 jaar.

Het oud chirolokaal was echt totaal versleten. ©  Kevin Verboven

In 2019 werd het oud lokaal afgebroken, nadat de gemeente de grond had overgekocht van de familie Montens en een erfpachtovereenkomst voor 35 jaar, verlengbaar, met de chiro had afgesproken. Omdat Massenhoven maar een kleine gemeenschap is, voorzag de gemeente Zandhoven een investeringssubsidie van 400.000 euro waarvan 10% eigen inbreng via een erfpachtvergoeding, en een renteloze lening van 100.000 euro. “Via de erfpacht wordt de terugbetaling per jaar geregeld over 35 jaar. Deze middelen waarvan de chiro 140.000 euro zal terugbetalen, komen bovenop de inzet van eigen middelen van meer dan 175.000 euro”, zegt Wannes Vandereycken van Chiro Massenhoven. “Door bijdragen van sponsors bij de bouw en activiteiten, door extra evenementen en door ontzettend veel vrijwillige uren konden we deze som bijeenkrijgen.”

Het nieuw chirolokaal is een paleis voor de jeugd. ©  Kevin Verboven

“Eens in de Chiro, blijf je in de Chiro”, sprak burgemeester Luc Van Hove (CD&V), zelf een oud-chiroleider. “Vroeger was het oud chirolokaal van Massenhoven het lelijkste in de omtrek, nu het mooiste. Ik ben zo fier hier in Massenhoven het lint te mogen doorknippen. Een dikke proficiat aan allemaal samen”, zei Van Hove, die ook de zeer geliefde zuster Maria zaliger nog eens in herinnering bracht, de geestelijke moeder van Chiro Massenhoven. Er werd zelfs een tekstje voorgelezen dat zuster Maria in 1996 geschreven had ter ere van 30 jaar Chiro Massenhoven.

Speciale felicitaties waren er voor Luk Donkers, Werner Sterkens en Ann Van Laer van het bouwteam, die de contacten met de gemeente onderhielden. Luk en Werner kwamen elk vrij moment metsen en bouwen, vaak samen met Steven, Tom, Frank, Raf en Pieter. Een grote ruiker bloemen was er voor Livine, de moeder van Werner, die altijd koffiekoeken kwam brengen om de vrijwillige bouwvakkers van energie te voorzien. Liefst 8.800 uren vrijwilligerswerk werden er geklopt.

De burgemeester knipt het lint door. ©  kma

Emma Sterkens en Lander Van Minsel stonden te blinken. De tachtig leden van Chiro Massenhoven komen inderdaad van een barak in een paleis terecht, met beneden een grote ruimte en boven onder het hellend dak gezellige kamers met dakvensters en een balkon, allemaal mooi bepleisterd en geschilderd.

Dani en haar baby Nori, ook al bijna klaar om naar de Chiro te gaan. ©  Kevin Verboven

Baby Nori (vier maanden) van Dani Janssens (29) droeg een slabbetje met de tekst ‘wacht maar tot ik bij de Chiro ben’. Dani zat heel haar jeugd in Chiro Massenhoven en was ook vier jaar leidster. “Nori zal later ook bij de Chiro gaan, maar in Werchter. Mijn man zat in de Chiro van Kessel-Lo. Ik houd mooie herinneringen over aan ons oud houten chirolokaal, dat ook wel iets had. Maar dit is natuurlijk iets helemaal anders. Echt ferm.”

Binnen hangen er herinneringen aan de voorbije chirodecennia in Massenhoven. ©  Kevin Verboven

Massenhoven heeft nog maar eens getoond waar een klein dorp groot in kan zijn. “De afbetalingen gaan we onder meer financieren door het gebouw te verhuren voor feestjes of activiteiten van verenigingen”, vertelt Ann Van Laer.

Lander Van Minsel met enkele superhelpers. ©  Kevin Verboven

Ann Van Laer (rechts): “Hier zitten 8.800 uur vrijwilligerswerk in.” ©  Kevin Verboven

Bloemen voor Livine die altijd koffiekoeken naar de vrijwilligers kwam brengen. ©  kristin matthyssen

Witte muren vanbinnen. Het ziet eruit als een echt huis. ©  kma

De plechtige opening. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners