“Ik wil blijven helpen zolang het nodig is”, zegt Olivier Claesens. © Guy Delforge

Olivier Claesens brengt voor de zesde keer hulpgoederen naar Oekraïne

Mariekerke -

Olivier Claesens uit Mariekerke (Bornem) vertrekt op zaterdag 3 december voor de zesde keer met een bestelwagen vol hulpgoederen naar Oekraïne. Hij weet nu al dat er in februari nog een transport volgt, met een nog grotere wagen. “Omdat het nodig is”, zegt hij.

Guy Delforge

“Net als iedereen stelde ik in maart met verbijstering vast dat Rusland, een land dat deel uitmaakt van de Verenigde Naties en in de Veiligheidsraad zetelt, het geen probleem vindt om een soeverein land binnen te vallen”, begint Olivier Claesens zijn betoog. “Dat zoiets in deze eeuw in Europa nog kan gebeuren, daar heb ik het nu nog altijd moeilijk mee. Ik moest en zou mijn steentje bijdragen om hulp te bieden. Al snel vond ik gelijkgestemde zielen die broodnodige goederen inzamelden: Didier, die aan de kust woont, en Svetlana, een Oekraïense vrouw die al vijftien jaar in België woont. Welgeteld negen dagen later waren we op weg naar Lviv. We wisten dat we daar de goederen in een hulpcentrum konden achterlaten.”

Olivier en zijn kompanen in Lviv. © Olivier Claesens

Een maand later volgde al een tweede transport. “Op onze posts op sociale media kwam heel veel reactie”, zegt Claesens, die sindsdien hulpgoederen naar Oekraïne blijft voeren met de bestelwagen van zijn eigen bedrijf. “We proberen altijd die goederen mee te nemen waar in Oekraïne het meeste vraag naar is. Deze keer is dat vooral warme kleding, want het is momenteel al heel koud in Oekraïne. Met donaties kunnen we kopen wat het hulpcentrum nodig heeft. Zo kochten we ook al tourniquets om gewonde soldaten te kunnen verzorgen. Deze keer nemen we bijvoorbeeld veldbedden en thermisch ondergoed mee.”

© Olivier Claesens

Strenge winter

Zaterdag vertrekt Olivier Claesens voor de zesde keer naar Oekraïne. “Omdat het nodig is”, zegt hij. “Het lijkt hier soms of de oorlog al voorbij is, maar voor de mensen daar is het nog altijd de dagelijkse realiteit. Tijdens onze vierde reis ontmoette ik een man die gevlucht was uit zijn thuisstad. ‘Voor de mensen in het Westen lijkt het alsof de oorlog hier gedaan is, maar dat is niet zo. Wij blijven alles nodig hebben’, zei hij. Toen wij de eerste keer in het hulpcentrum in Lviv kwamen, puilde dat hulpcentrum nog bijna uit. Er waren zaaltjes vol medicijnen en kleding. De tweede keer was er al wat minder en de derde keer waren sommige lokalen al leeg. Ik vermoed dat er een soort slijtage-effect speelt. Maar alle hulp blijft meer dan welkom. De mensen zijn zich nu immers aan het voorbereiden op een strenge winter.”

De ellende in Oekraïne is groot. © Olivier Claesens

“Soms lijkt het alsof onze hulp maar een druppel op een hete plaat is”, zegt Claesens. “Maar tegelijkertijd voel je dat we écht kunnen helpen. Tijdens onze derde reis had ik twee kinderwagens mee. ’s Avonds zag ik op Facebook een foto van een jonge moeder die uit de Donbas naar Lviv was gevlucht. Haar man vocht aan het front en zij was gevlucht met haar kindjes, eentje van een maand oud en eentje van vier jaar oud. Ze was heel blij dat ze dankzij ons over een kinderwagen kon beschikken. Tegelijk zie je ook de lege blik in de ogen van mensen daar. Ze zitten dan ook alleen maar met vragen: over wanneer de stopt en wanneer ze hun geliefden terug kunnen zien.”

Bij een vorig transport gingen ook rollators mee naar Lviv. © Olivier Claesens

Olivier Claesens wil met zijn acties doorgaan zolang het nodig is. “Ik vind het belangrijk dat we alles zelf onder controle hebben”, zegt hij. “We zamelen zelf de goederen in, rijden zelf met onze eigen bestelwagen naar Oekraïne, leveren daar de goederen af en keren weer terug. We weten dan ook met zekerheid dat alles goed terechtkomt. Met het geld dat gedoneerd wordt, koop ik goederen waar op dit moment het meeste vraag naar is. Mensen die geld geven, krijgen na afloop van de rit een overzicht van het ingezamelde geld en wat we daar mee kochten. Ik wil dat het voor iedereen heel transparant is waar we het geld voor gebruiken, zo weten mensen ook dat er nergens iets blijft plakken, maar dat alles recht naar de mensen in Oekraïne gaat.”

Wie Olivier Claesens wil steunen, kan hem contacteren op het mailadres olivier@claever.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen