© Joris Herregods, ATV

Julie Van Espen in Rivierenhof herdacht met zee van bootjes: “Sereen moment voor iedereen die een dierbare verloor”

Deurne, ’s-Gravenwezel -

In het Rivierenhof kon men zaterdagavond tijdens ‘Shine A Light’ voor de derde maal een dierbare overledene herdenken door een papieren bootje met daarin een theelichtje en een persoonlijke boodschap te water te laten op de Spiegelvijver. Er vonden ook optredens plaats. Het project is een initiatief van de vrienden en familieleden van Julie Van Espen, het meisje uit ’s-Gravenwezel dat ruim drie jaar geleden werd vermoord.

“We willen er vanavond vooral een sereen moment van maken voor iedereen die een overledene wil herdenken”, zegt Erik Van Espen, de vader van Julie. “Dat omkaderen we dan met gepaste live muziek.” De locatie is niet toevallig gekozen: het Rivierenhof was een van de favoriete plekjes van Julie Van Espen.

Ayke Gubbels van PUNT vzw en Erik Van Espen, de vader van Julie. © Joris Herregods

“Dit project staat niet op zichzelf, maar kadert in de andere zaken waar we rond Julie mee bezig zijn. We hebben ons als ouders voorgenomen om het positivisme en het enthousiasme van onze dochter te blijven uitstralen. De focus ligt daarbij vaak op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Denk maar aan het boek Je fluistert in mijn oor, dat Diane Broeckhoven over Julie schreef, of de zelfverdedigingscursussen die Peter Huyghe, de vader van Thomas (de vriend van Julie Van Espen, red.), organiseert. Maar vanavond is dat dus niet het geval.”

Akira uit Dendermonde kwam met haar vriend en ouders haar overleden grootmoeder herdenken. © Joris Herregods

Zo kwam Akira De Keersmaker, uit Dendermonde, samen met haar mama Sabine, vader Herbert en vriend Lars aan de Spiegelvijver haar oma herdenken. “Ze overleed vorig jaar en we missen haar nog steeds enorm. Ik volg de Instagram-pagina van Julie Van Espen en daar zag ik een aankondiging voor vanavond. Het is een heel mooi gegeven. Iedereen is hier, elk op zijn manier, met hetzelfde doel en dat zorgt voor een echte verbondenheid.”

in de Spiegelvijver werden versierde bootjes met een theekaars en een persoonlijke boodschap te water gelaten. © Joris Herregods

Veerkracht

De herdenking in het Rivierenhof was volledig gratis, maar vrije bijdrages waren welkom. De opbrengst gaat zoals elk jaar naar een goed doel. Dit jaar is dat PUNT, een organisatie die slachtoffers van seksueel geweld opvangt en begeleidt. De werking omvat onder meer hulpverlening, preventie, en advies aan politici.

“In 2019, meteen na de feiten, organiseerden we een stille mars tegen seksueel geweld, waar dan weer PUNT vzw uit voortkwam”, vertelt coördinator Ayke Gubbels. “In die periode namen de ouders van Julie contact met ons op. Het klikte meteen want we dragen allemaal positiviteit, sterkte en veerkracht hoog in het vaandel.”

© Joris Herregods

Apart bootje

Ook Gaëlle Pejotrotsky en Monique Theunissen, vriendinnen van Julie die het vermoorde meisje in het middelbaar leerden kennen, waren zaterdagavond aanwezig. Monique: “Ik heb al een bootje voor mijn inmiddels overleden grootouders te water gelaten. Straks maken we met andere vriendinnen van Julie nog een apart bootje.”

Monique en Gaëlle, vriendinnen van Julie Van Espen © Joris Herregods

De twee waren er ook op de vorige herdenkingen bij. “Het leven kan heel snel gaan: opstaan, werken, weekend … En net daarom is een moment zoals dit zo belangrijk. Dat je er echt weer bij stilstaat dat een bepaalde persoon er niet meer is. Niet door er in je zetel aan te denken, maar zoals nu echt iets te doen. En dat met andere mensen die ook iemand hebben verloren. Het is ook belangrijk om samen te komen om nog eens over de overledene te babbelen en leuke herinneringen op te halen. In ons geval is dat Julie, maar dat kan evengoed een kindje die zijn oma kwijt is.”

Julie Van Espen. ©  BELGA

In zekere zin is de herdenking een initiatief van Julie Van Espen zelf, weet Gaëlle. “Julie woonde destijds in het Vondelpark in Amsterdam een gelijkaardig evenement bij en vond dat een fantastisch concept. ‘Je verliest iemand, maar zo kan je er toch iets positiefs uit halen’, zei ze toen letterlijk. En dus is het niet meer dan logisch dat we deze manifestatie elk jaar zullen blijven organiseren.”

Op 18 december organiseert PUNT vzw een ‘Vergeet ze niet’-benefiet in cultuurcentrum Mechelen. Meer informatie op www.puntvzw.be

(mibl)

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen