Schepen Beels in dialoog met de jongeren over hun voorstellen. © rr

J100 legt voorstellen voor aan schepenen Beels en Bachar

Antwerpen -

Na een jaar denken en gesprekken met experten legden de jongeren van de J100 hun voorstellen voor aan schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) en haar collega van Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit). Ze deden voorstellen rond meisjes in de openbare ruimte, radicalisering, mentaal welzijn en jongeren en politie. Zo pleiten ze voor een speciaal noodnummer voor meisjes en vrouwen die zich onveilig voelen.

Sacha Van Wiele

De J100 is een initiatief waarbij jongeren worden warm gemaakt om te participeren in het beleid. Ze werken een jaar lang rond thema’s die hen aanbelangen. Door in gesprek te gaan met experten komen ze tot concrete voorstellen die ze dan voorleggen aan het stadsbestuur.

Tientallen jongeren zaten zaterdag hierover een uur samen met schepenen Beels en Bachar in het stadhuis.

“Ons voorstel is om een noodnummer op te richten voor meisjes en vrouwen die zich onveilig voelen op straat of op pleinen”, zeggen Kaoutar Lyou (23) en Sanae Sellami (22). “Het voordeel van zo’n lijn is dat de vrouw niet alles eerst moet uitleggen. Dat zou wel het geval zijn als er naar de politie wordt gebeld. Er kan dus sneller worden opgetreden.”

Marwaan Ouali (21) vraagt dat meer het wijkteam van de politie wordt ingezet in wijken en niet de federale politie of het snelle responsteam. “De politiemensen van het wijkteam kennen ons en wij kennen hen”, zegt Marwaan.

Er is volgens hem ook nog steeds te weinig oog voor diversiteit binnen de politie, zeker bij de opleiding en in de aanwervingsprocedure.

Kaoutar Lyou, Sanae Sellami en Marwaan Ouali. © Joris Herregods

De jongeren hebben na de ontmoeting het gevoel dat er daadwerkelijk is geluisterd naar hun voorstellen. Ze kregen de belofte dat naar een aantal zaken zal worden gekeken. “Ik ben niet optimistisch of pessimistisch over het verloop van dit gesprek”, zegt Marwaan. “We zullen wel zien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen