De gele paaltjes gaan weg. © BFM

Wijnegem West ‘verlost’ van gele paaltjes: einde van omstreden mobiliteitsexperiment

Wijnegem -

Heel wat bewoners van de buurt Wijnegem West slaken een zucht van verlichting. Gemeentearbeiders kwamen de paaltjes en signalisatie weghalen die een jaar lang voor verhitte discussies en gevloek in de wijk hebben gezorgd.

Tot 15 augustus mochten bewoners van de huizen en appartementen tussen Merksemsebaan en Turnhoutsebaan stemmen voor een van vier vervolgscenario’s voor de afwikkeling van het verkeer. Die peiling kwam er nadat de gemeente in december een aantal drastische ingrepen had ingevoerd om een antwoord te bieden op het toenemend sluipverkeer, vooral richting Turnhoutsebaan. Straten werden geknipt, eenrichtingsverkeer ingevoerd en overal gold plots een snelheidsbeperking van 30 km/u

De maatregelen leidden tot verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders, petities, bezoeken aan het gemeentehuis en interpellaties in de gemeenteraad.

© BFM

Half september maakten burgemeester Leen Wouters (N-VA) en schepen van Mobiliteit Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) hun conclusies bekend. Zopas werd de beslissing uitgevoerd. De harde knip van de Ganzenweg en Jan Baptist Pittoorsstraat ter hoogte van de Vuurkruisenlaan lag te moeilijk en is opgeheven. De verwenste gele paaltjes - symbool van hed experiment – werden ontmanteld en opnieuw in de gemeentemagazijnen opgeborgen.

De 30 km/u-regel blijft. Ook het eenrichtingsverkeer in de Ruggeveldstraat blijft behouden. De maatregel wordt zelfs verlengd tot de Ertbruggestraat.

Ook in de Ganzenweg wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd, tussen De Wijngaardstraat en Vuurkruisenlaan. Het rondpunt tussen Vuurkruisenlaan en Ganzenweg is gebleven zoals het was. De intentie van de gemeente om er een gewoon kruispunt van te maken met voorrang van rechts werd op vraag van de buurt uiteindelijk niet uitgevoerd. (jaa)

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners