©  AFP

Geen tweede GP-zege voor Loena Hendrickx: Belgische kunstschaatsster wordt tweede op Grand Prix in Finland

Kunstschaatsster Loena Hendrickx is zaterdag op de tweede plaats geëindigd in de Grand Prix van Finland. In de Metro Areena in Espoo kreeg de 23-jarige Hendrickx 129,03 punten achter haar naam voor haar vrije kür, nadat ze vrijdag 74,88 punten sprokkelde voor haar korte programma. Daarmee kwam Hendrickx uit op een totaalscore van 203,91 punten. Ze moest enkel de Japanse Mai Mihara (204,14) laten voorgaan.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Daarmee is de 23-jarige Mihara meteen kandidaat voor de zege op de Grand Prix-finale, het prestigieuze evenement met slechts zes deelneemsters. Hendrickx kan in Turijn (van 8 tot met 11 december) revanche nemen. Tegenstandsters zijn verder onder meer de Japanse wereldkampioene Kaori Sakamoto en de Zuid-Koreaanse Yelim Kim.

De vrije kür leverde Hendrickx zaterdag in de Metro Areena in Espoo 129,03 punten op. Daarmee kwam haar totaal op 203,91 punten. Dat was 23 honderdsten minder dan Mihara, die haar vrije programma met 130,56 punten (totaal 204,14) zag beloond. De derde plaats was voor de Japanse Mana Kawabe, die tot 197,41 punten kwam. Kawabe had ook ook een hogere score dan Hendrickx in de vrije kür (130,38).

“Ik doe mijn best”, had Hendrickx vooraf gezegd. “En de beste zal winnen.” Dat was zaterdag Mihara, die lachend het ijs opkwam en een flip miste, maar ook lachend vertrok. Het gezicht van Hendrickx oogde somber. Afgezien van de val, die haar een punt kostte, maakte ze zaterdag een wat gehaaste indruk.

“Ik moet weer gezond worden”

“Ik kan veel beter, maar ik had mijn dag niet. Dat kan iedereen overkomen”, reageerde kunstschaatsster Loena Hendrickx teleurgesteld na haar tweede plaats op de Grand Prix van Finland. Als enige van de top drie was Hendrickx zaterdag in Espoo bij haar vrije kür niet op de been gebleven.

“Ik moet weer gezond worden”, zei Hendrickx na afloop. Na het korte programma had ze verteld dat ze in de aanloop naar de Grand Prix enige dagen ziek was geweest. De gevolgen van dat fysieke ongemak zullen zaterdag een rol hebben gespeeld. Die waren vrijdag niet te zien, maar kwamen bij het vrije programma, dat vier minuten duurt, wel aan het licht. Bij het korte programma staan de rijdsters twee minuten en veertig seconden op het ijs.

Over twee weken doet Hendrickx in Turijn mee aan de finale van de Grand Prix. “Dat is een nieuwe ervaring voor mij. Toen het seizoen begon, wist ik niet wat ik me daarbij moest voorstellen. Ik ga zo snel mogelijk weer gewoon dagelijks trainen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten