© ATV

Pionier rond judo voor mensen met verstandelijke handicap neemt afscheid van tatami

Antwerpen, Merksem -

Jef Heuvelmans begon 52 jaar geleden met judolessen te geven aan mensen met een verstandelijke handicap. Hij was toen een van de eerste pioniers. Jef neemt nu op 89-jarige leeftijd afscheid van de tatami. “Maar ze gaan mij hier nog geregeld zien.”

Sacha Van Wiele

In de sporthal van de school Virgo Maria Instituut in Merksem houdt Jef zaterdagochtend tijdens de opwarming de judoka’s nauwlettend in het oog. Hier en daar geeft hij een schouderklopje. Aan enthousiasme en overtuiging ontbreekt het bij de judoka’s met een verstandelijke handicap alvast niet.

Dat Jef judoka werd en zich daarna zou concentreren op het trainen van mensen met een verstandelijke handicap in deze sport berust op toevalligheden. Een klant in de beenhouwerij van zijn ouders leerde hem zeventig jaar geleden de sport kennen. 52 jaar geleden, Jef werkte toen bij de Antwerpse politie, toonde de voorzitter van de sportkring van de politie hem een film uit Nederland.

Jef Heuvelmans. © Joris Herregods

“De film toonde hoe mensen met een verstandelijke handicap aan judo deden en hoe dat best kon worden aangepakt”, zegt Jef. “’Zou jij dat ook kunnen’, vroeg de voorzitter mij. Ik zei toen dat ik dat technisch wel kon. Ik ben dan in Nederland cursussen gaan volgen.”

“Met kinderen gooien”

Uiteindelijk begon hij bij de Juniorsgroep vzw Antwerpen waar verschillende sporttakken te beoefenen zijn voor G-sporters, waaronder judo. “’Kom maar wat met onze kinderen gooien’, zei de voorzitster toen”, herinnert Jef zich. “Toen bestond er niet veel voor mensen met een verstandelijke handicap. Er heerste toch meer de mentaliteit van hen binnen te houden. Het was dus echt pionierswerk. Het is plezant werken met hen. Ze zijn zeer aanhankelijk en je voelt gewoon dat dit oprecht is en vanuit hun binnenste komt.”

Het zal voor Jef aanpassen zijn van niet steeds weer naar deze trainingen komen. Hij miste er geen enkele, behalve als hij op vakantie in het buitenland was.

“Ik moet het wat loslaten”, zegt Jef. “Alles in mijn lichaam begint pijn te doen. Door mijn knieprothesen kan ik niet meer op mijn knieën zitten. Als ik les geef, wil ik het goed doen en dat lukt mij steeds minder goed.”

Jef heeft het volste vertrouwen in medetrainers Alain Duerinck en Xavier Coopman. “We gaan hem missen, maar we weten dat hij hier sowieso nog geregeld zal opduiken”, zegt Alain.

 

Info: Juniorsgroep vzw Antwerpen, info@juniorsgroep.be, 0468.03.30.01

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV