Het bakkerijleven van Werry en Christel is afgelopen.  © Marc Peeters

Bakker Prims laat oven uitdoven: “Als ik nu mijn wekker zet, is het om op reis te gaan”

Herenthout -

Bakkerij Prims op de Botermarkt in Herenthout was dit weekend voor de laatste keer open. Bakker Werry Prims (64) en zijn echtgenote Christel Liekens (55) hebben beslist om hun zaak een paar jaar vroeger dan gepland stop te zetten. “Ons pensioen was sowieso in zicht, maar door de enorm stijgende prijzen voor grondstoffen en energie was het niet plezant meer”, zegt Werry. “Ik kon ook geen hulp meer vinden voor in de bakkerij.”

Marc Peeters

De bakkerszaak ging in de jaren vijftig open. “Mijn vader is ermee begonnen en later heb ik de winkel overgenomen”, vertelt Werry. “We hebben zelf twee dochters en die gaan de zaak niet voortzetten. Het was dus sowieso een aflopend verhaal. Het gaat nu alleen wat sneller.”

Het laatste weekend voelde toch wat raar aan. “Ik zette zaterdagnacht voor de laatste keer mijn wekker. De volgende keer dat die wekker dienst zal doen, is wanneer we een keer vroeg moeten opstaan om het vliegtuig te halen. Om op reis te gaan bijvoorbeeld.”

Toch is de winkel sluiten een beetje als een kind moeten laten gaan. “Maar ook dat is het leven”, zegt Christel. “We hebben altijd geprobeerd ons best te doen voor de klanten. We danken iedereen voor het jarenlange vertrouwen. Uiteraard de klanten, maar ook de medewerkers in de winkel en achter de schermen.”

Werre en Christel ontvouwen een spandoek met een gemeend dankwoord. © Marc Peeters.

Toch zit er één zuur kriekje in de afscheidstaart. “Je kan als kleine bakkerij niet op tegen warenhuizen die brood verkopen voor iets meer dan een euro, zeker niet nu alles veel duurder wordt”, weet Werry. “Zo verlies je klanten. Een tendens die wellicht ook de kleine slager treft. Mensen willen op één plaats winkelen. Op een keer is de rek er uit.”

Geen plezier

“Een brood halen is vaak ook geen plezier meer”, vertelt Christel. “We hebben ook ijsjes verkocht. Soms viel het me op dat een klant enigszins verveeld binnenstapte om een brood te kopen alsof het een soort van verplichting was. Een paar uur later kwam dezelfde klant vrolijk en blij een ijsje kopen, want dat was ontspanning.”

Toch was er aan klanten zeker geen gebrek bij de Prims. Zaterdagochtend leek het even dat de coronamaatregelen weer van kracht waren. Voor de deur van bakkerij stond een handvol mensen, met een tussenafstandje, aan te schuiven om de winkel te betreden. Trouwe klanten die hun bakker gaan missen.

Peter Horemans kwam buiten met een doos met daarin honderd pistolets. “Voor KFC Herenthout”, legde de man uit.

KFC Herenthout haalde de pistolets voor de hamburgers bij bakker Prims. © Marc Peeters

“We bakken hamburgers op de club en daar horen uiteraard pistolets bij. We zijn hier al meer dan dertig jaar klant en Werry is ook een van onze sponsors, waarvoor dank. Het is hier altijd in orde. Broodjes of taart voor tijdens rust als het eerste elftal speelt, we geven gewoon de bestelling door en alles staat klaar. Er zijn wel meer bakkers, hoor ik je al zeggen, maar het is altijd een beetje afwachten of die meteen dezelfde service kunnen leveren.”

Na de sluiting van bakkerij Prims blijft er in Herenthout met bakker Eykens nog één warme bakker over. “Wij zijn altijd meer collega’s dan concurrenten geweest”, zeggen Werry en Christel. “Maar in de tijdgeest van vandaag geloof ik niet dat het een cadeau is om als laatste over te blijven.”

Klanten staan tijdens het slotweekend tot buiten aan te schuiven. © Marc Peeters

Concrete toekomstplannen hebben Werry en Christel nog niet. “Ik ken weinig van sport en kaarten kan ik ook niet”, zegt Werry. “Fietsen gaat misschien nog lukken.”

Beperkt sociaal leven

Bakkers hebben volgens Christel per definitie een beperkter sociaal leven. “Wij hebben ook meermaals de vraag gehad om iets mee te gaan drinken of ergens naartoe te gaan. Maar als je al driemaal nee heb gezegd met de uitleg dat je vroeg moet werken, vragen ze het geen vierde keer meer.“

De winkel op de Botermarkt wordt te koop aangeboden. Werry acht de kans klein dat er opnieuw een bakkerij komt. “De jeugd wil niet meer en de tijd is er misschien ook niet meteen naar om zwaar te investeren in een kleine bakkerij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners