Schepen Jinnih Beels (Vooruit) nodigt jeugdwerkers uit om met haar in dialoog te gaan over de financiering van het jeugdwerk. © Walter Saenen

Jeugdsector kwaad over gesprek jeugdschepen Beels met jeugdwerkers: “Ongeziene agressie tegenover het middenveld”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) zat zondagavond bijna 4 uur samen met een dertigtal jeugdwerkers op het stadhuis voor een dialoog. Dit initiatief kreeg kritiek omdat de schepen de andere medewerkers van de jeugdorganisaties niet had uitgenodigd. “Dit is vilein, polariserend en een ongeziene agressie tegenover het middenveld ”, zegt Pascal Debruyne, voorzitter van vzw Uit de Marge.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Ook Antwerpse jeugdwerkers zelf ongerust over aangekondigde besparingen in hun sector: “We gaan veel jongeren kwijtspelen”

Het Antwerps professioneel jeugdwerk kampt met stijgende personeels- en energiekosten. De subsidies van de stad Antwerpen dekken, ook met de indexering van 2%, deze kosten niet. Het gevolg is dat de jeugdwerkorganisaties waarschijnlijk 23 jeugdwerkers moeten ontslaan.

Schepen Beels benadrukte afgelopen week nog op haar raadscommissie dat er niet wordt bespaard op jeugdwerk. “Ik heb de jeugdorganisaties niet gevraagd om jeugdwerkers te laten gaan”, zei de schepen nog.

De schepen nam nu het initiatief om de jeugdwerkers van de eerste lijn zondag uit te nodigen op het stadhuis van Antwerpen. Zij ging met hen in gesprek om elkaars bezorgdheden te delen. In de uitnodiging werd benadrukt dat de schepen alleen met de eerstelijnsjeugdwerkers in gesprek wil gaan. “Wees gerust, er zullen geen andere medewerkers van de jeugdorganisaties gevraagd worden”, aldus de mail.

Het initiatief van de schepen komt zeer slecht over bij het jeugdwerk. Daar leeft het gevoel dat Beels de jeugdwerkers wil opzetten tegen de directies van de jeugdwerkorganisaties.

“De schepen zet de jeugdwerkers nu op tegen hun directies”, zegt Debruyne. “Ik kan mij ook niet ontdoen van het gevoel dat dit een bewuste strategie is. Als het niet bewust was, dan had ze dit initiatief al ingetrokken. Dit is dus vilein, polariserend en van een ongeziene agressie tegenover het middenveld. Het is een motie van wantrouwen tegenover het kader binnen de talrijke jeugdwerkingen. Ik heb al twintig jaar ervaring binnen het middenveld. Ik zag al wel wat intimidaties door beleidsvoerders, maar dit gaat er ver over.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Debruyne verwijt de schepen haar verantwoordelijkheid te ontlopen. Jeugdwerk is volledig de bevoegdheid van het lokale bestuur.

“Jeugdwerk hangt dus volledig af van de stedelijke subsidies”, zegt Debruyne. “Dit is vastgelegd via convenanten. Als die middelen dan niet worden geïndexeerd of slechts met 2%, dan weet je gewoon dat dit onvoldoende is om de personeelskosten te dragen. Elke jeugdwerkorganisatie poogt het personeel zoveel mogelijk te ontzien, maar dat valt niet vol te houden. De schepen bespaart dus daadwerkelijk op jeugdwerk.”

Ook de voorzitter van het Antwerps Platform Sociale Middenveld Organisaties (APSMO) Peter Raeymaeckers reageert scherp. “Als je als schepen van Jeugd de jeugdwerkorganisaties uitschakelt in het overleg over de besparing, dan misken je hun rol als bredere middenveldorganisatie”, zegt Raeymaeckers. “Het jeugdwerk dat in Antwerpen zo werd bejubeld tijdens corona, krijgt nu harde klappen. Dat is triest.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Antwerps schepen Beels wenste niet te reageren om zo het gesprek met de jeugdwerkers in alle sereniteit te laten plaatsvinden. Ook na de ontmoeting kwam geen reactie. Haar kabinet liet weten dat als er op de gemeenteraad van maandag vragen komen de schepen die daar ook zal beantwoorden.

LEES OOK. Antwerps sociaal middenveld: “Werk van sociaal werkers komt in gedrang”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen