© Reuters

Poetin in gesprek met Russische soldatenmoeders, maar die blijken allemaal trouwe aanhangers te zijn

De “bezorgde soldatenmoeders” die vrijdag door Vladimir Poetin werden ontvangen, blijken in realiteit haast allemaal trouwe medestanders van de Russische president te zijn.

Werner Rommers en Jeroen Struys

LEES OOK. Premier De Croo en minister Lahbib in Kyiv voor onaangekondigd bezoek

De zogezegd bezorgde moeders met wie Poetin vrijdag samenzat, blijken in realiteit een hoge ambtenaar bij de Russische overheid, de vrouw van een hoge legerofficier of de partner van een politiecommissaris.

Ook aan tafel: Olesya Shigina, een ultraconservatieve Russische activiste, die via filmpjes op sociale media de oorlog tegen Oekraïne propageert. In één van haar laatste bijdragen ontkent ze dat het moreel van de Russische soldaten ver onder het dieptepunt zit. “Aan het front denken onze soldaten maar aan één ding: winnen.”

Het was op voorhand geweten dat de ontmoeting tussen Poetin en enkele moeders van uitgestuurde Russische soldaten – waarvan een deel op de Russische tv werd uitgezonden – grotendeels in scène zou worden gezet. Rusland verdraagt niet de minste kritiek op de oorlog in Oekraïne, ook niet van moeders die vrezen dat hun zoon is gedood en daar weinig informatie over krijgen.

Verschillende media, waaronder de Britse krant The Guardian, achterhaalden al snel dat zowat alle moeders die het Kremlin opvoerde, fervente medestanders zijn van Poetin.

Sociale media

De vrouwen hoorden Poetin vertellen dat ze “niet alles moesten geloven wat op tv komt”. Waarna hij tegen de vrouwen beklemtoonde geen spijt te hebben over deze “speciale militaire operatie”. Rusland recht volgens hem eindelijk de rug tegen het “arrogante westerse overwicht” en tegen decennia van vernedering.

De georkestreerde ontmoeting tussen Poetin en een aantal soldatenmoeders was de voorbije dagen op een storm van protest onthaald. Het is een opsmukoperatie, zei Valentina Melnikova, een advocate die al sinds 1989 families van Russische soldaten bijstaat. Ze vertelde aan de The Guardian dat het Comité voor Soldatenmoeders al duizenden klachten ontving – meer dan in de jaren van de fel gecontesteerde Russische oorlog in Tsjetsjenië.

Een belangrijke bron van kritiek op de oorlog komt van families van Russische rekruten, die werden gemobiliseerd zonder noemenswaardige training en in bedenkelijke omstandigheden. De ngo Raad van Moeders en Echtgenotes plaatste daarom woensdag een eigen video op Telegram. Voorzitster Olga Tsoekanova richtte zich in die video tot Poetin met de woorden: “Vladimir, heeft u nog wel de moed om ons recht in de ogen te kijken? Of lukt u dat enkel met vrouwen die u voor deze persconferentie zelf kon uitkiezen?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER