©  REUTERS

Australië klopt Tunesië met het kleinste verschil na wondermooie goal en mag blijven dromen van volgende ronde

Australië heeft na de pandoering tegen wereldkampioen Frankrijk haar WK nieuw leven ingeblazen. In een duel van alles of niets versloeg het Tunesië met 1-0. Halverwege de eerste helft troffen de Socceroos raak bij de eerste kans van de wedstrijd. Mitchell Duke bezorgde Australië de voorsprong met een enig mooie kopbal. De Tunesiërs zochten de hele wedstrijd naar de gelijkmaker, maar kwamen niet tot echte kansen. Australië leeft nog, voor Tunesië wordt doorstoten nu wel bijzonder lastig.

red

Sleutelmoment: De 24-jarige Harry Souttar zwierde op het einde van de eerste helft zijn lijf en lede in de strijd om de gelijkmaker van Dräger te voorkomen. Cruciaal, zo zou later blijken want het bleef bij dat ene doelpuntje voorsprong.

Man van de Match: Mitchell Duke. De speler uit de Japanse tweede klasse bewees waarom hij het vertrouwen kreeg van de bondscoach met wat ongetwijfeld een van de mooiste doelpunten van het WK zal zijn.

Hem gaan we ook onthouden: Aïssa Laïdouni. In zijn eerste WK-match viel de middenvelder al op met zijn acties die vaak te ver gingen, tegen Australië deed hij daar nog een schepje bovenop. Van tegenstanders neermaaien tot natrappen. Het leverde hem bizar genoeg slechts één gele kaart op.

Tunesië - Australië is niet meteen de kraker van het wereldkampioenschap, maar beide teams brachten al attractief voetbal op de mat en hebben best goede kansen om door te stoten in hun groep. Al moest er dan wel absoluut gewonnen worden. Verliezen zou nagenoeg de uitschakeling betekenen. Tunesië probeerde dit met maar één wijziging in de basiself ten opzichte van hun wedstrijd tegen Polen. Australië wilde zich dan weer herpakken na een zware maar logische nederlaag tegen wereldkampioen Frankrijk. Al was het voor de Australiërs belangrijk om eindelijk eens die nul te houden. Want van de 17 wedstrijden die het land ooit op een WK speelde, hield het slechts één keertje de nul.Beide landen zijn geen onbekenden voor elkaar, al dateert de laatste ontmoeting wel van 2005. Toen won Tunesië op de Confederations Cup met 2-0. Het beloofde een open wedstrijd te worden die alle kanten op kon, en dat werd meteen duidelijk.

In een kolkend Al Janoub Stadium - vooral dankzij de uitzinnige Tunesische fans - hadden beide teams er zin in, met veel tempo en acties over-en-weer. Tunesië hield achterin alles dicht door gretig en met het mes tussen de tanden de duels aan te gaan. En dat moest ook, want de Australiërs gingen enthousiast op zoek naar de openingsgoal, maar tot echte kansen kwam het niet.

©  AP

Pas na twintig minuten kwam Tunesië eens piepen aan de goal van Mathew Ryan. Dräger legde van ver aan, maar zijn schot zeilde meters over. Enkele minuten later was het aan de andere kant wel raak. Vanop links belandde de bal op het hoofd van Duke, en die schilderde achterwaarts de bal prachtig in de rechteronderhoek. De Socceroos kwamen zo net zoals tegen Les Blues opnieuw op voorsprong. De Tunesiërs leken de rest van de eerste helft van slag. Al had het wel 1-1 kunnen en moeten staan. De bal kwam bij Dräger die vol kon uithalen, maar Souttar smeet zich spectaculair voor het schot en voorkwam zo de mogelijke gelijkmaker.

Geen tweede voor Duke

Als door een hond gebeten kwam Tunesië uit de kleedkamer. De ene aanvalsgolf na de andere, geïnspireerd door gezangen van duizenden meegereisde Tunesische fans. Australië kroop in egelstelling achteruit en speculeerde op de counter. Bijna met succes, want na een razendsnelle tegenaanval kwam Duke een teenlengte te kort om zijn tweede doelpunt van de dag tegen de netten te schuiven. Dit omschakelingen was waar ze het van moesten hebben, want de twintig volgende minuten lieten de Socceroos zich amper zien. Tot een nieuwe omschakeling, haast copy paste. Deze keer kwam Leckie net een tikkeltje te laat. Tunesië ontsnapte weer.

Met nog twintig minuten te gaan probeerde de Tunesische bondscoach Kadri het tij nog te keren met enkele offensieve wissels. Australië kreeg de ene aanvalspoging na de andere te verduren, maar echt wereldsaves moest doelman Mathew Ryan niet verrichten. Tunesië bleef alles op alles zetten met een ijzeren wil, maar de gelijkmaker tegen de netten duwen lukte gewoonweg niet: het bleef bij dat ene geweldige doelpunt van Duke.

Australië komt met de schrik vrij want was voetballend zeker niet sterker, maar wint wel. De Socceroos tellen nu vier punten en mogen blijven dromen van de volgende ronde. Tunesië kwam in twee wedstrijden nog geen enkele keer tot scoren en moet het stellen met één op zes. De volgende ronde lijkt voor hen een mission impossible te worden. Enkel een grote stunt tegen wereldkampioen Frankrijk kan nog soelaas brengen.

©  REUTERS

 • 10u06

  Twee ploegen hebben zege nodig

  In groep D is het Frankrijk tegen de rest. Tunesië heeft een puntje, terwijl Australië puntenloos is na een zware nederlaag tegen de titelverdediger. Beide ploegen zouden dus een grote stap zetten naar een plekje in de achtste finales. Verliezen zou dan weer bijna de uitschakeling betekenen. 

 • 10u11

  Tunesiërs willen geschiedenis schrijven

  Tunesië zal al minstens een puntje mogen meenemen naar huis, maar daarmee zal het niet tevreden zijn. Het deed al vijf keer mee aan een WK. De groepsfase was wel al telkens het eindstation. Eerder deze week werd het 0-0 tegen Denemarken in een match met veel inzet, maar zonder doelpunten.

 • 10u15

  Opnieuw een sfeervolle match?

  De Tunesische fans zullen talrijk aanwezig zijn in het Al Janoub Stadion. Ze zorgen al voor de match voor sfeer. 

 • 10u23

  Australië van extase naar de slachtbank

  De Socceroos staan voor de vijfde editie op rij op het WK. Het bereikte de eindronde nadat het Peru klopte in de beslissende play-offmatch na een bloedstollende penaltyreeks. De eerste groepsmatch was een minder fijne ervaring voor Australië. Het verloor met 4-1 van Frankrijk. Goodwin bracht Australië vroeg op voorsprong, maar de titelverdediger swingde voorbij het team van bondscoach Graham Arnold.

 • 10u31

  Eén wijziging bij Tunesië

  Tunesië rekent niet op dezelfde elf spelers als tegen Denemarken. Sliti start in de plaats van Ben Slimane. De flankspeler is een dribbelwonder die Tunesië door de Australische defensie moet loodsen. Vooraan hoopt het ook op een sterke prestatie van kapitein Youssef Msakni. Hij moet samen spits Jebali voor doelpunten zorgen. De Belgische voetbalfans zien een bekende naam in de Tunesische defensie. Dylan Bronn, ex-speler van AA Gent, is een vaste waarde achteraan. 

 • 10u39

  Karacic vervangt geblesseerde Atkinson

  Bondscoach Graham Arnold grijpt niet drastisch in na de pandoering tegen Frankrijk. Enkel in de verdediging is er een noodgedwongen wissel.  Nathaniel Atkinson blesseerde zich aan zijn enkel bij een botsing met Mbappé. Brescia-speler Karacic is de vervanger. Australië rekent op Goodwin, Duke en Leckie voor de doelpunten. Matt Ryan (ex-Club Brugge en ex-Genk) staat onder de lat. 

 • 10u51

  Voetbalavond in Australië

  Terwijl we hier in België nog wakker worden, is het al avond in Australië. Fans verzamelen er om met een biertje (wat daar wel mag) naar hun nationale ploeg te kijken.

 • Wie trekt vandaag aan het langste eind?

  • Tunesië

   19%
   6 stemmen
  • Gelijkspel

   22%
   7 stemmen
  • Australië

   59%
   19 stemmen
 • Start van de 1ste helft

 • 1'

  Tunesië start fel

  Australië is de bal snel kwijt. De Tunesiërs kwamen snel in de zestien, maar zonder gevaar.

 • 5'

  Stevige fout op Mooy

  De Australiërs krijgen een vrije trap op een interessante plaats. Dräger gaat fel in op Mooy. 

 • 6'

  Vrije trap levert niks op

  Mooy slingert de bal voor doel, maar de Tunesiërs kunnen de bal wegkoppen.

 • 7'

  Fel Tunesië

  Het team van Jalel Kadri speelt net als tegen Denemarken met het mes tussen de tanden. Het zoekt de grenzen op in de duels. Ref Siebert houdt de kaarten op zak.

 • 12'

  Australië is baas

  Tunesië kiest ervoor om compact te verdedigen. Dat is nodig, want de Socceroos hebben de match in handen genomen. 

 • 15'

  Australische voorzetten komen niet aan

  Het is nog wachten op een eerste doelkans. Australië komt het dichtste bij, maar Tunesië is fysiek sterker. Karacic probeert het vaak via de flanken, maar zijn voorzetten stranden vaak op een Tunesisch hoofd.

 • 19'

  Tunesië voor het eerst

  Op de tegenaanval dreigt Tunesië een eerste keer. Sliti ziet de inlopende Msakni, maar de kapitein kan de bal niet controleren.

 • 23'
  icon

  Meteen raak voor Australië

  Goodwin krijgt ruimte op de linkerflank en kan voorzetten. Zijn pass wijkt af tegen Dräger en gaat zo richting diepe spits Duke. De speler uit de Japanse tweede klasse kopt wel prachtig overhoeks binnen.

 • 26'
  icon

  Laïdouni op de bon

  De eerste gele kaart is een feit. Laïdouni is de ontvanger.

 • 32'

  Discussie aan de Tunesische bank

  Duke wordt hard aangepakt door de Tunesiërs, zelfs door de bankzitters. Terwijl hij op de grond ligt gooit Hannibal Mejbri de bal tegen Duke. De bankzitter komt er met een waarschuwing van af. 

 • 34'

  Geen reactie

  De vechtlust is verdwenen bij Tunesië. Het is Australië dat controleert en op zoek gaat naar een tweede doelpunt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands