©  AFP

Kijken en genieten: kunstschaatsster Loena Hendrickx leidt na mooie korte kür tijdens Grand Prix in Finland

Loena Hendrickx heeft vrijdag een voorschot genomen op een plaats in de finale van de Grand Prix kunstschaatsen. Na het korte programma tijdens de Grand Prix van Finland voert Hendrickx het deelneemstersveld aan.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Als laatste op het ijs van de Metro Areena in Espoo verzamelde de 23-jarige rijdster uit Arendonk 74,88 punten. Dat is ruim een punt meer dan de Japanse Mia Mihara, die vlak voor haar reed en de tweede plaats bezet met 73,58. De Japanse Mana Kawabe is met 67,03 derde.

Een week geleden behaalde Hendrickx in Mechelen haar vijfde nationale titel. Daar scoorde ze met haar korte programma 77,95 punten, een persoonlijke top. Scores van tachtig punten en meer worden zelden gegeven. Afgezien van de rijdsters uit het uitgesloten Rusland lijkt alleen wereldkampioene Kaori Sakamoto uit Japan daartoe in staat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hendrickx en Mihara waren vooraf bestempeld als favorieten voor de voorlaatste van de zes Grand Prix. De Belgische won vorige maand haar eerste GP, in Frankrijk, Mihara in Engeland. De beste zes in de zes wedstrijden plaatsen zich voor de finale, die van 8 tot en met 11 december in Turijn wordt gehouden. De Grand Prix finale is sinds 1995 één van de prestigieuze wedstrijden in het circuit van de Internationale Schaats Unie (ISU).

De twee favorieten maakten geen fouten. Hendrickx deed dat ook niet bij een drievoudig Lutz, die in Angers niet vlekkeloos werd uitgevoerd. Hendrickx, in oranje-roze pakje, kwam lachend van het ijs. Coach en broer Jorik en choreograaf Adam Solya, beiden in het zwart, omarmden haar.

De rijdster had zich niet van de wijs laten brengen door een val bij het inrijden. Die kan de zekerheid en het zelfvertrouwen tijdens de wedstrijd beïnvloeden. Hendrickx deed de sprong (drievoudige toeloop) nog eens over en alles was goed.

©  AFP

“En geen hinder van fysiek ongemak”

In de aanloop naar de laatste Grand Prix was onze landgenote nog een paar dagen ziek geweest, vertelde ze na afloop bij de persconferentie. Maar hinder had ze van dat lichte fysiek ongemak had ze vrijdag klaarblijkelijk niet gehad.

“Kunstschaatsen is hard werken. Steeds moet ik mijn uiterste best doen. Dat wilde ik vandaag en ik wil dat morgen opnieuw.” Het fysieke ongemak dwong Hendrickx het enkele dagen rustiger aan te doen, hetgeen uiteindelijk vlak voor een wedstrijd een voordeel kan zijn.

“Als ik train zijn zowel mijn broer en coach Jorik als mijn choreograaf Adam Solya erg bij. Ze zijn even belangrijk voor mij”, zei Hendrickx in Espoo.

Voor de Grand Prix van Frankrijk had Hendrickx in samenspraak met haar begeleiders enkele wijzigingen in de kür aangebracht. Met de resultaten tijdens de Open Japanse kampioenschapen, waar ze achter wereldkampioene Kaori Sakamoto tweede werd en bij de Nebelhorn Trophy (die ze won, maar bij de kür achter de Zuid-Koreaanse Seoyeong Wi net als tweede eindigde), waren Hendrickx en haar entourage niet helemaal tevreden. Uit de winst in Angers en de hoge waardering bij de nationale titelstrijd (kür: 145,35) moet blijken dat de zwakke punten zijn weggewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten