Zoon Abdel Fatah en vader Aomar Qisse.  © Robin Fasseur

“Marokkaanse fans zijn gekste ter wereld”: vader en zoon gebeten door de Atlasleeuwen

Zwijndrecht -

Zondag nemen de Rode Duivels het in hun tweede wedstrijd op het WK op tegen Marokko. Aangezien Antwerpen een grote Marokkaanse gemeenschap heeft, is dit het uitgelezen moment om te zien voor wie de Marokkanen in Antwerpen supporteren. “Alles is mogelijk, kijk maar naar Saoedi-Arabië en Japan”, zegt Abdel Fatah Qisse.

Alexandro Yaramis

In Zwijndrecht ontmoeten we Aomar en Abdel Fatah Qisse, eerste en tweede generatie Marokkanen. Abdel Fatah heeft een YouTube-podcast over het Marokkaans elftal: Atlas Lion Talks. In zijn podcast-studio is het duidelijk voor wie ze zullen supporteren: Marokko. De Marokkaanse shirts hangen onder glas aan de muur, een sjaal ligt op de tafel samen met een knalrode pet met ‘Morocco’ op. Ondanks dat Marokko 22e staat op de FIFA-ranking geloven ze ten huize Qisse dat de Atlasleeuwen kunnen stunten.

“Er zijn drie grote gevaren bij de Rode Duivels: Courtois, De Bruyne en Lukaku. Kevin De Bruyne was tegen Canada niet op niveau. Als hij zo blijft spelen, dan komt dat ons goed uit. Daarnaast hoop ik dat Lukaku niet zal spelen”, glundert Aomar Qisse. “Een gelijkspel is een realistische uitslag, daar hopen we op. Dan kunnen we nog in de laatste wedstrijd tegen Canada alles op alles zetten om toch nog door te stoten naar de volgende ronde”, voegt Abdel Fatah daar nog aan toe.

©  EPA-EFE

Marokkaanse fans

Volgens Abdel Fatah zijn de Marokkaanse fans de gekste ter wereld. “Ik heb overal matchen gezien, maar voor Marokkanen is voetbal echt dé sport. Mijn favoriete speler is Sofyan Amrabat, hij is van cruciaal belang. Hij doet alles voor zijn natie en die passie is fantastisch. De supporters houden daarvan. Ze moeten alles geven, enkel op die manier winnen ze de harten van onze supporters. Bovendien is hij onmisbaar in dit elftal, zonder hem valt Marokko als een kaartenhuisje in elkaar. Zijn broer Nordin speelde op het vorige WK met een hersenschudding verder.

In de podcast-studio van Abdel Fatah hangen voetbalshirts van Marokko en België aan de muur. © Robin Fasseur

© Robin Fasseur

Gouden lichting

Vader Aomar is iets nuchterder, maar blijft positief. Volgens hem maakt Marokko niet veel kans om het WK te winnen. “Zelfs als Marokko niet ver geraakt, dan hebben ze toch gewonnen voor mij. Ze hebben een jonge ploeg waar verder aan gebouwd kan worden. Voor 2026 kunnen we ver geraken. We hebben drie goede lichtingen gehad, in de jaren zeventig en in 86, waar we zelfs de volgende ronde haalden. En nog in 1998 in Frankrijk, waar we ongelukkig de eerste match 3-0 verloren tegen de Brazilië, waardoor we strandden in de groepsfases. Maar dit is wellicht de beste generatie”, zegt Oamar Qisse. “Voor mij is dit Marokko vast en zeker de beste generatie”, zegt Abdel Fatah.

Volgens Abdel Fatah ziet de toekomst van het Marokkaans elftal er rooskleurig uit. “De afgelopen jaren werd er fel geïnvesteerd in de professionalisering van het Marokkaanse voetbal en de Belgische invloeden worden groter en groter: Chris Van Puyvelde (Technisch Directeur), Issame Charai (trainer U23), Mohamed Ouahbi (U20) en Moussa El Habchi (video-analist). Die laatste wordt een zeer sterke troef voor Marokko tegen België aangezien hij op het vorig WK nog in dienst was bij de Rode Duivels. Hij kent de bondscoach en spelers dus door en door.”

© Robin Fasseur

Zoon Abdel Fatah en vader Aomar Qisse. © Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands