Frank Sacré in Mwembe © rr

Afrikaanse reggae en unieke postkaarten voor Congolees dorpje Team uit Wuustwezel en Kalmthout trekt er naartoe

Wuustwezel/Kalmthout -

Frank Sacré, medewerker van Curieus Wuustwezel trekt in januari 2023 opnieuw naar Congo voor een ontwikkelingsproject. Curieus steunt met een aantal boeiende activiteiten.

Het prachtige ontwikkelingsproject ‘Dorpje Mwembe, Congo’ werd door Frank Sacré in 1983 opgestart. “Met het project wordt zonder omwegen steun geboden aan het dagelijks leven van de inwoners van het afgelegen dorpje Mwembe”, deelt Curieus mee. In januari 2023 plant Frank met een team uit Wuustwezel en Kalmthout een vijfde werkbezoek aan Mwembe. Het vorige werkbezoek dateert van januari 2015. Om voldoende middelen te werven is weer een steunactie op touw gezet in Wuustwezel en de buurgemeenten. Je kan kunstfoto’s kopen over het leven in Mwembe (posters of postkaarten) en je kan op 17 december naar het benefietconcert van Heartwash komen in GC Kadans.

Geïsoleerd dorpje

Het dorpje Mwembe ligt in de regio West-Kasai, in het centrum van Congo, 1000 km van de hoofdstad Kinshasa en 300 km van de regionale stad Kikwit. Mwembe is zeer geïsoleerd van de buitenwereld. De overzetboten zijn defect en de wegen onberijdbaar. Dus geen eenvoudige klus om het dorp te bezoeken. In 1983 startte onze medewerker Frank Sacré een eenvoudig project om de lokale gemeenschap rechtstreeks te ondersteunen in hun dagelijks leven. De contactman in Mwembe is Pater Leon De Visscher die al sedert 1976 in West-Kasai verblijft. Tijdens een eerste werkbezoek in 1983 werd een nieuw dak gelegd op de school in Ndomay, werden poorten gemaakt en het schrijnwerk in Mapangu hersteld. Het laatste werkbezoek was in 2015, gericht op het maken van meubelen, opleiding van leerlingen van de technische school, herstellen van deuren, ramen en waterputten, en de installatie van zonnepanelen. De voorbije jaren was het zeer moeilijk om Mwembe te bereiken. Toch vindt Frank het nodig het project voort te zetten. In januari 2023 is het vijfde werkbezoek aan Mwembe gepland.

Frank wil met zijn team in januari 2023 een aantal praktische zaken realiseren. Hij plant de renovatie van de bestaande huisjes, ondersteuning van technische scholen, leveren van basisgereedschap voor de leerlingen, hout voor meubilair en ramen en deuren en klein medisch materiaal en medicatie voor het ziekenhuisje, de aankoop van zonnepanelen en batterijen en het onderhoud van de waterputten. Het doel van de actie in 2022-2023 is voldoende financiële middelen te werven voor de aankoop en het vervoer van de materialen vanuit België naar Mwembe. De actie omvat de verkoop van kunstfoto’s en een benefietconcert van de reggaeband Heartwash op 17 december 2022. De actie wordt gesteund door Curieus Wuustwezel, Wereldwinkel Wuustwezel en de gemeente Wuustwezel. De foto’s werden ter plaatse gemaakt door Bert en Frank Sacré. Ze brengen de inwoners van Mwembe en hun dagelijks leven in beeld. Bestellen en betalen kan online via www.curieus-wuustwezel.be.

Heartwash African Reggae for Mwembe

Heartwash in Kadans. © rr

Het concert wordt georganiseerd in GC Kadans zaterdag 17 december 2022 vanaf 20.15 u. De toegangsprijs bedraagt 16 euro. Heartwash staat voor authentieke roots-reggae uit hartje Borgerhout, overgoten met een pittige Afrikaanse saus! Heartwash is de band rond songschrijver en zanger King Sillah Ishagha, die persoonlijke indrukken uit Afrika en België kneedt tot geëngageerde songs in het Mandingo en het Engels. De sound wordt gedragen door gedreven muzikanten die hun strepen hebben verdiend op uiteenlopende muzikale fronten. Heartwash wil vooral een positieve boodschap van hoop, vriendschap en verzoening brengen. (Neel Vermeiren)

Tickets via curieus-wuustwezel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners