© Dirk Vertommen

Mechelen klinkt op vernieuwde IJzerenleen en steekt kerstlichtjes aan: “Onze straat is nu nog mooier”

Mechelen -

Handelaars en de stad hebben vrijdagavond geklonken op de vernieuwde IJzerenleen in Mechelen. Meer groen en zitbanken verhogen de beleving in de winkelstraat en gezaagde kasseien maken het er aangenamer wandelen. Local Friday was meteen ook een goed moment om de energiezuinige kerstlichtjes aan te steken en de gratis bootshuttle is voor het eerst uitgevaren.

Sven Van Haezendonck

Met extra animatie en het aansteken van de kerstverlichting was Local Friday het moment om te klinken op de vernieuwde IJzerenleen.  ©  Dirk Vertommen

De IJzerenleen was gedurende enkele weken een werf. Ruim voor de start van de kerst- en eindejaarsperiode is de hinder voorbij en hebben de handelaars een ‘belevingsstrook’ voor hun deur. Aannemer Soga brak de stenen parkeerstrook uit. Ze ruimde plaats voor zeven plantvakken waar regenwater kan insijpelen, een tiental nieuwe bomen, houten zitbanken en terrassen voor de horeca.

“Met de tijdelijke invulling hadden we de IJzerenleen al een groener karakter gegeven. Nu maken we dat effect nog sterker. In totaal hebben we een oppervlakte van 260 vierkante meter onthard. De herinrichting is een belangrijke opwaardering van het kernwinkelgebied. Op mensenmaat, met de focus op meer beleving en groen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Vlotter begaanbaar

Een hele verbetering voor de begaanbaarheid aan de zijde van de bekende Mechelse handelszaken Maturin, Schockaert en Windels is de aanleg met gezaagde kasseien. “Het voetpad is overal minstens tachtig centimeter breder geworden. Op het breedste stuk was het voetpad vroeger vier meter, bij de belevingsstrook is dat 7,5 meter”, vertelt Princen.

De handelaars zijn tevreden over de nieuwe aanleg. ©  Dirk Vertommen

De stad investeerde 540.000 euro in de nieuwe aanleg van de winkelstraat. De handelaars zijn er blij mee. “Onze straat was al mooi, maar nu is ze nog mooier geworden. Ik ben gelukkig”, vertelt Catherine Windels van Huis Windels, een speciaalzaak voor tabak en spirits. Ann Schockaert van het gekende Mechelse huis voor kazen is het daar volmondig mee eens. “Het is veel mooier dan vroeger”, zegt ze. “Ook het werk van mensen van de aannemer verdient zeker een pluim”, zegt opticien Tom De Roos.

Niet toevallig werd de IJzerenleen officieel geopend op Local Friday, de tegenhanger van Black Friday. Die moedigt mensen aan om lokaal te shoppen en niet online bij buitenlandse multinationals. “De eindejaarsperiode is belangrijk voor onze handel en horeca. We zetten dus alle zeilen bij om het winkelen zo aangenaam mogelijk te maken”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m), schepen van Economie.

De schepen verwijst naar de nieuwe parking Keerdok die tot eind dit jaar gratis is, maar ook naar de gratis bootshuttle. De bootjes van rederij Malinska zijn vrijdagavond een eerste keer uitgevaren om bezoekers vanaf parking Keerdok naar de binnenstad te brengen en terug. Op zaterdagen (10 tot 19u) varen er doorlopend twee boten met een frequentie van ongeveer twintig minuten, op koopzondagen (13 tot 18u) eentje om de veertig minuten.

LEES OOK. Mechelen maakt nieuwe parkeertoren tot eind dit jaar gratis

Er kwamen zeven plantvakken bij, extra zitbanken en er werden al een tiental nieuwe bomen aangeplant. ©  Dirk Vertommen

Promotie in de rand

Handelsorganisatie Mechelen MeeMaken heeft in de rand meer dan 100.000 magazines verspreid voor eindejaar. In het magazine zit een uitklapbare kaart waar je alle parkings kan terugvinden en informatie over de shopping shuttles. “In ons magazine kan je alles lezen over het uitgebreide winterprogramma. We geven ook Mechelenbons weg ter waarde van 50 euro”, zegt Geert Milis, voorzitter van de handelsorganisatie.

De kerstverlichting in de Mechelse straten is dit jaar opvallend energiezuiniger. Door het gebruik van ledverlichting en het verlagen van de spanning reduceert de stad het verbruik naar een tiende. “Zonder in te boeten op sfeer zorgen we voor een enorme besparing”, zegt schepen Princen, die ook bevoegd is voor duurzaamheid.

LEES OOK:

Mechelen kiest voor energiezuinige kerstverlichting: “We reduceren verbruik tot een tiende van vorig jaar”

Groenteman Sander (33) vernieuwt winkel en neemt zaak volledig over: “Ik koop al mijn producten vers op de veiling”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen