Dashcam legt vuurbol vast boven Beerzels luchtruim: “Meerdere waarnemingen gemeld”

Putte -

Een alerte lezer merkte donderdagochtend een kort maar opmerkelijk lichtspektakel op boven Beerzel (Putte). Zijn dashcam legde het fenomeen vast. Waarschijnlijk gaat het om een grote meteoor die verdampte in de atmosfeer. “De waarneming werd rond 7.13u nog meermaals gemeld via de website van de International Meteor Organization”, luidt het bij de Sterrenwacht.

kvro, svh

Volgens dokter Lê Binh San Pham van de Koninklijke Sterrenwacht van België gaat het zeer waarschijnlijk om een vuurbol. “Ofwel een ander woord voor een grote meteoor”, zegt de dokter. “Of die bestond uit komeetpuin of ruimteafval, kunnen we niet precies bepalen. Zulke vuurbollen kunnen minstens enkele keren per jaar in dezelfde regio voorkomen. Over het algemeen kunnen ze over een afstand van enkele honderden kilometers worden waargenomen, maar omdat ze erg snel zijn, moet je er op de juiste tijd en plaats voor zijn. Ook het weer moet meezitten.”

Vuurbollen verdampen bijna altijd in de atmosfeer. “Een kleine minderheid kan op de grond inslaan en meteorieten achterlaten, maar dat is vrij zeldzaam. In België hebben we zo maar zes meteorieten gevonden”, stelt dokter Lê Binh San Pham. “Het grootste gevaar voor de mensheid komt van asteroïden die rond het zonnestelsel draaien. En dan nog is de kans dat er zo eentje van tientallen meters op de aarde inslaat, zeer zeldzaam. Het gaat om één asteroïde van 50 tot 140 meter per millennium.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht