Van links naar rechts: Ingrid Smet van Soroptimist, burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA), commissaris Els De Ridder en Martine Baetslé van Zonta © pvs

Sint-Niklaas zet hulplijn 1712 in de kijker: “Voor slachtoffers van huiselijk geweld is naar de politie bellen soms te moeilijk”

Sint-Niklaas -

De lokale politie van Sint-Niklaas brengt samen met enkele organisaties op de Internationale Dag tegen Geweld de hulplijn 1712 onder de aandacht. “Voor sommige slachtoffers is de drempel om naar de politie te bellen te hoog. Het gratis en anoniem nummer 1712 werkt drempelverlagend”, licht commissaris Els De Ridder toe.

Pieter Van Hecke

Van 25 november tot 10 december kleuren een groot aantal steden en publieke plaatsen oranje. Hiermee vragen Zonta International en Soroptimist International aandacht voor de campagne Zeg NEE tegen geweld op vrouwen. “We gaan zoals elk jaar onze affiches uithangen waarop mensen een excuus verzinnen voor het geweld dat hen overkomt”, vertelt Martine Baetslé van Zont. “Maar dit jaar komen we ook met twee nieuwe acties. Een bus van De Lijn rijdt rond met een grote sticker met onze boodschap en we delen ook 100.000 broodzakken uit waarmee we de hulplijn 1712 in de aandacht willen zetten.”

De lokale politie van Sint-Niklaas voert al langer actie tegen geweld en treedt maar wat graag de actie bij. “Voor ons is geen enkele vorm van geweld tolereerbaar. Gender, leeftijd, … niets is een excuus. We merken dat de stap naar de politie bij bijvoorbeeld huiselijk geweld nog te groot is. Het gaat hierbij om mensen die een band hebben en er is veelal sprake van financiële afhankelijkheid”, vertelt commissaris Els De Ridder. “De hulplijn 1712 moet die drempel verlagen en het is bovendien gratis en anoniem. Hier kunnen slachtoffers terecht met hun verhaal bij professionele hulpverleners die de tijd nemen om te luisteren en eventueel volgende stappen bespreken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners