Een kind dat niet leest, gewoon het juiste boek nog niet gevonden. © rr

Bib Puurs-Sint-Amands krijgt 20.000 euro voor leesbevordering

Puurs-Sint-Amands -

De bibliotheek van Puurs-Sint-Amands wil een actieve rol gaan spelen om kinderen in contact te brengen met boeken. Literatuur Vlaanderen ondersteunt die acties rond leesbevordering met een subsidie van 20.000 euro.

Ward Bosmans

Schepen van Cultuur Ronny Tourné (CD&V) is blij met de steun van Vlaanderen. “We willen zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met boeken. Niet alleen in de bib, maar ook op school en thuis. We gaan het belang van leesbevordering benadrukken bij leerkrachten, ouders en grootouders”, zegt hij.

Wim Spittaels, expert bij de dienst Beleven van Puurs-Sint-Amands, ziet het als een opdracht om kinderen vooral leesplezier te laten ervaren. “Lezen is heel belangrijk voor de taalvaardigheid en de algemene ontwikkeling. We baseren onze aanpak op die van Aidan Chambers, een deskundige in jeugdliteratuur. Volgens Chambers heeft een kind dat niet leest gewoon het juiste boek nog niet gevonden. Het is aan ons om kinderen daarbij te helpen.”

330 klasbezoeken

De gemeente neemt de komende maanden een aantal initiatieven om het lezen te bevorderen. Zo mag sinds dit schooljaar elke klas één keer per trimester naar de bib komen. De kinderen kunnen er boeken kiezen voor de klasbibliotheek en nemen deel aan een activiteit. In totaal gaat het om 2.000 leerlingen uit de twaalf basisscholen in Puurs-Sint-Amands.

“Het is onze ambitie om dit schooljaar zo’n 330 klasbezoeken te organiseren”, legt Wim Spittaels uit. “Nieuw vanaf 2023 is dat medewerkers van de bib zullen gaan voorlezen in de eerste en tweede kleuterklas. En klassen van het tweede, vierde en zesde leerjaar krijgen de kans om deel te nemen aan een auteurslezing. Zo dompelen we de leerlingen helemaal onder in de wondere wereld van verhalen, gebracht door de auteurs zelf.”

Boekenruilkastjes

Een ander initiatief zijn de boekenruilkastjes. Daarvan komt er één in elke woonkern. Je kan er een boek uitnemen en het nadien terugbrengen óf bijhouden als je er een ander boek in ruil zet.

Puurs-Sint-Amands is ondertussen ook al een jaar een ‘Boekstart-gemeente’. Jonge ouders krijgen een boekenpakket wanneer hun kind zes en vijftien maanden oud is.

Met al deze acties wil de gemeente volgens Wim Spittaels zoveel mogelijk kinderen bereiken. “We mikken op alle leeftijden, alle niveaus, alle achtergronden. Zo komt er in de bibvestiging in Puurs een Taalpunt Nederlands, in samenwerking met Vluchtelingennetwerk Klein-Brabant, Babbeluurtje Puurs en Sociale Zorg van het lokaal bestuur. De bib zal ook nauwer samenwerken met De Schakel, de vereniging waar armen het woord nemen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners