Een van de foto’s die Maxim maakte in Oekraïne. © Maxim Vanheertum

Maxim Vanheertum samen met Bruno Beeckman. © Joren De Weerdt

1 / 2
thumbnail: Een van de foto’s die Maxim maakte in Oekraïne. 
thumbnail: Maxim Vanheertum samen met Bruno Beeckman. 

Van het Antwerpse nachtleven naar het front in Oekraïne: jonge fotograaf Maxim toont zijn oorlogsfoto’s tijdens expo in Lier

Lier, Antwerpen -

Fotograaf Maxim Vanheertum (26) was tot begin dit jaar vooral te vinden in het Antwerpse nachtleven waar hij foto’s nam voor marketingcampagnes en voor Instagrampagina’s. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, was hij daar zo door geraakt dat hij er graag naartoe wilde gaan. Met de hulp van de ervaren oorlogsverslaggever Bruno Beeckman (54) vertrok hij naar Oekraïne. Vanaf zaterdag 26 november worden de foto’s die hij nam tentoongesteld door Peter Everaert van galerij Artisjok in Lier.

Ward Bosmans

LEES OOK. Antwerpse fotograaf Maxim (25) legt op eigen houtje oorlog in Oekraïne vast: “Op het nippertje ontsnapt aan een luchtaanval”

“Ik kende Maxim helemaal niet, maar ik heb toch met hem afgesproken omdat ik voelde dat hij echt geraakt was door wat er in Oekraïne aan het gebeuren was. Ik was net terug van vier intense weken in Oekraïne en wilde hem graag helpen met alle praktische informatie die je nodig hebt om daar te werken. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik hem daarna nooit meer zou zien, maar het tegendeel was waar. Maxim was duidelijk geraakt door het onderwerp en dat stond voor hem boven het gevaar dat eraan verbonden is”, zegt Bruno Beeckman.

Maxim met het fotoboek waarin alle beelden werden gebundeld © Joren De Weerdt

Maxim woont in Antwerpen en in zijn straat heeft hij enkele Oekraïense én Russische buren van wie de familie in oorlogsgebied woont. “Op die manier komt de oorlog echt dichtbij. Ik wilde graag naar Oekraïne, maar ik had geen flauw benul hoe dat in zijn werk ging. Dankzij de tips van Bruno ben ik toch vertrokken. Ik had geen opdrachtgever, het was gewoon op eigen initiatief.”

Vier weken later begroet de doorwinterde oorlogsverslaggever Bruno Beeckman de kersverse freelance oorlogsfotograaf Maxim Vanheertum in de lobby van Hotel Kozatski op het Maidanplein in Kyiv. Een uur later is er al een luchtalarm en beseft Maxim wat een ingrijpende beslissing hij heeft genomen.

© Maxim Vanheertum

De volgende dagen dompelt hij zich onder in de oorlogsrealiteit van de stad. Hij wint snel het vertrouwen van de mensen met zijn ontwapenende persoonlijkheid. Maxim wordt zelfs in het Oekraïens aangesproken omdat hij qua fysionomie veel Slavische trekjes heeft.

Onafgebroken bommenregen

Maxim leert in Kyiv de Italiaanse freelancejournalist en ex-militair Claudio Locatelli kennen. “Ik kon met hem meerijden in zijn auto. Hij stelde voor om de tweede stad van het land, Kharkiv, te bezoeken. De stad was op dat moment dagelijks het toneel van een quasi onafgebroken bommenregen. Ik fotografeerde er de vele gruwelijke gezichten van de oorlog en ook de ontmoetingen met de lokale bevolking zorgen voor foto’s die ik mijzelf nooit had kunnen inbeelden. De mensen waren heel blij dat ik via mijn foto’s aan de rest van de wereld kon laten zien wat de Russen hadden aangericht.”

Wat hem het meest is bijgebleven, is de gastvrijheid van de bevolking. “Het beeld dat mij zelf het meest raakte was het massagraf met elf Russische soldaten. Dat was heel indrukwekkend, want ik had voordien nog nooit een lijk gezien. De militairen lagen er al minstens een maand. Er zijn wel wat stressmomenten geweest toen de bommen dicht bij ons ontploften.”

© Maxim Vanheertum

Haat

Bruno Beeckman is net terug van Oekraïne waar hij in een nieuwe fase van de oorlog belandde en daar onder meer voor onze krant verslag van uitbracht. “Het energieterrorisme van de Russen is nu volop bezig. En ook het internet valt geregeld uit. Dat maakt vooral de jongeren razend, die sinds het begin van het conflict nog meer in hun telefoon leven. Er gaan deze winter ook mensen doodgaan van de kou in Oekraïne. Anderzijds worden de mensen steeds bozer op de Russen. De haat stijgt en zal ook de volgende generaties niet weggaan uit Oekraïne.”

LEES OOK. Dagboek uit Oekraïne (15): “Bedankt, lezers, ook voor de vele reacties

 © Maxim Vanheertum

Expo in Lier

De expo met de foto’s van Maxim Vanheertum loopt vanaf zaterdag 26 november tot 31 december in het voormalig reisbureau De Reisspecialist in de Antwerpsestraat 47 in Lier. Alle foto’s werden gebundeld in een prachtig fotoboek. Op zaterdag 26 november is er ook een signeersessie met Bruno Beeckman en Maxim in de Standaard boekhandel in Lier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners