Robbe schreef het verhaal voor zijn zussen. © RR

Zelfgeschreven verhaal van overleden Robbe uitgewerkt tot e-boek voor Kinderkankerfonds

Borsbeek -

Negen jaar na het overlijden van Robbe Van Cleemput is zijn zelfgeschreven verhaal Egel kan vliegen uitgebracht als e-boek. Hiervoor zorgde zijn voormalige zorgjuf Ria Millek van basisschool De Klinker uit Borsbeek.

Filip Spoelders

Robbe was tien jaar toen hij in november 2013 onverwacht overleed. “Robbe zat van de kleuterklas tot het vijfde leerjaar in De Klinker. Hij was zo’n bijzondere, lieve en opgewekte jongen. Tijdens een verjaardagsfeestje in een binnenspeeltuin is hij plots overleden. Het verdict was het Brugada-syndroom of een erfelijke aandoening aan het hart. Na onderzoeken zijn er nog een paar gevallen binnen zijn familie ontdekt. Bij hen werd een soort pacemaker ingeplant”, doet Ria Millek het verhaal.

Robbe-dag

Ondertussen is ze met pensioen. Maar als zorgjuf in de Borsbeekse gemeenteschool stond ze dicht bij Robbe. Ook zijn moeder zag ze in de school opgroeien. “De impact van zijn overlijden in de school was zeer groot. Een jaar later zijn we met de Robbe-dag begonnen. Voor zijn overlijden had hij een verhaal voor zijn twee zussen geschreven. Dit ging over vriendschap, hoop en elkaar helpen. Op de Robbe-dag wordt in iedere klas, van de kleuters tot en met het zesde leerjaar, zijn verhaal voorgelezen. Iedereen kleedt zich die dag in rood, zijn lievelingskleur, en er worden activiteiten rond het verhaal georganiseerd aangepast aan de leeftijd van de kinderen.”

Ria had het verhaal een beetje aangepast en uitgebreid. “Het bleef uiteraard Robbe zijn verhaal en achter het e-boek staat de versie zoals hij het geschreven heeft. Enkele jaren geleden kreeg ik de diagnose van borstkanker. Ik vond het toen zo jammer dat ik niet kon meewerken aan de voorbereidingen van de Robbe-dag dat ik tekeningen bij het verhaal ben gaan maken. Die konden de leerkrachten dan gebruiken tijdens het voorlezen van het verhaal. Robbe zijn mama was zo tevreden dat ze vroeg om er meer van te maken want ze wou het verhaal als boek uitgeven.”

Kinderkankerfonds

Op die manier werkte Ria Egel kan vliegen uit tot een echt boek. “We hebben echter veertien uitgeverijen aangeschreven maar kregen telkens een negatief antwoord. Uiteindelijk hebben we beslist om er een e-boek van te maken ten voordele van het Kinderkankerfonds. Het ergste was een ouder kan overkomen, is het zien sterven van zijn of haar kind. Ondertussen heb ik voor de derde maal te horen gekregen dat ik kanker heb”, verklaart Ria de keuze voor het goede doel.

Ze verblijft momenteel in Spanje omdat de zachtere temperaturen beter impact op haar lichaam hebben. “Het is mijn bedoeling om Robbe zijn verhaal zo breed mogelijk te verspreiden. Daarom is het nu in het Engels vertaald en gaan we samenwerken met een Engels kinderkankerfonds. Ik heb ook contacten met het oncologisch centrum van Madrid waardoor er een Spaanse vertaling zal volgen.”

Egel wil vliegen is gratis te downloaden via het Kinderkankerfonds. Wie het verhaal mooi vindt, kan een bijdrage schenken aan de vzw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners