©  Shutterstock

Miljoenen Belgische gsm-nummers online te koop na gigantisch datalek bij WhatsApp: check hier of jij erbij bent

Een datalek bij WhatsApp zorgt ervoor dat zo’n 487 miljoen gsm-nummers te koop staan. Volgens de gespecialiseerde pers zijn er daar ook 3,1 miljoen Belgische nummers bij. “Zowat iedereen in België die WhatsApp gebruikt dus”, concludeert datajournalist Pieterjan Van Leemputten. Via een gespecialiseerde website kan je nagaan of jouw nummer ook is gelekt.

De gsm-nummers staan sinds 16 november te koop op het ‘dark web’, de online zwarte markt. Volgens de verkoper gaat het om gegevens die werden verkregen in 2022, maar het zou mogelijk om gegevens van een eerder datalek gaan.

De gegevens van 487 miljoen WhatsApp-gebruikers staan te koop. © Screenshot by Cybernews

“Het is niet duidelijk of het dus gaat om een eerder facebook-lek of een nieuwe dataset waarbij nummers uit WhatsApp zijn gehaald”, zegt Van Leemputten (Data News). “Maar hoe dan ook gaat het om een massief aantal telefoonnummers die op straat liggen.”

Extra alert voor oplichters

En dat zullen we binnenkort ook merken. “We gaan extra alert moeten zijn voor oplichters. Als je zo’n dataset kan kopen, kan je je gemakkelijker voordoen als een vriend of dochter van iemand om die persoon zo geld te ontfutselen. Dat zal niet altijd werken, maar als je 1.000 mensen zo probeert op te lichten, zullen er toch twee erin trappen. En meer hebben ze niet nodig.”

Hoe kom je te weten of jouw gegevens ook gelekt zijn? Dat kan via de website ‘have i been pwned’ op www.haveibeenpwned.com. Opgelet: als je daar je nummer ingeeft, moet je beginnen met de landcode. Voor België betekent dit dat je in plaats van de 0 vooraan de code +32 intikt.

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER